За държавните финанси и късата ни памет

Каква всъщност е истината за дереджето в публичните финанси?

Когато преди година БългарияУтре бе една от малкото медии, която предупреждаваше за калпавия бюджет на Орешарски и Чобанов повечето колеги ни гледаха с иронична насмешка, заети да пълнят пробойните в тръгналия да потъва кораб на турскочервената коалиция. С мълчанието си те направиха на властта мечешка услуга, а себе си превърнаха в трагикомични апологети на абсурдното правителство. Власт титулувана като кабинет на професорите, докарала страната до ръба на бездната.
Каква всъщност е истината за дереджето в публичните финанси? Схемата е проста, върнахме се във времената на нестабилното бюджетиране, патент на Тройната коалиция. С малката разлика, че този път няма как благоприятната икономическа обстановка да спасява задниците на червените кхмери. Е, народът ги изрита, но сега трябва някой да вади кестените от огъня.
Добре е че този някой е подкрепен (на първо четене) от всички. Неслучайно актуализацията на бюджета мина в комисия без гласове против. Дори хората на ДПС водят разумен и аргументиран диалог, учудващо припокриващ се с основните тези на стандартния десен консерватизъм в бюджетирането.
Не е нужно да вадим скелетите от гардероба, но е редно да кажем в прав текст защо държавната хазна е на този хал? Защото Орешарски лъжеше, че приходи има, но ГЕРБ не ги събирали. Поради факта, че Чобанов записа „напрегнати, амбициозни“...и невъзможни приходи в най-важния за държавата закон. Защото социал-популистите в червено измамиха пенсионерите, че имало пари за коледни и великденски добавки.
Добавки имаше, но те ще не ни излязат през носа. Нещо като заем от фирма за бързи кредити. Мисля съвсем сполучливо сравнение, предвид поведението на държавните ръководители, действали като пияница в абстиненция звънящ с треперещи ръце на дежурния лихвар.
На сутринта – хем алкохол няма, хем лихварът е затегнал поредния възел в примката около врата ни. Сутринта дойде, дано отхлабим въжето. Иначе ни чака поредната зима на националното самоубийство.