Влоговете в КТБ: време за мъже

Финансовият министър Горанов печели първа червена точка

Още преди структурирането на новото правителство писахме, че най-трудната задача за бъдещия финансов министър ще е изплащането на гарантираните суми от фалиралата Корпоративна търговска банка. Не че писането на бюджет и проблемите в здравна система са маловажни, дори напротив. Но там Горанов има опит, няма да му е за първи път. Само че казусът КТБ предполага доста по-сериозно мъжество и кураж.
Предполага смелост да се изправиш казвайки на хората истината в очите и тя е болезнена: няма как да разчитате държавата да плаща за авантюрата ви в лихварско предприятие, маскирано като банка. Къде ще му излезе краят? Ами ако през 97-ма хазната бе обезщетявала жертвите на пирамидите и фараоните? Именно след финансовия крах преди 17 години законотворците наложиха правила, създали една консервативна система, гарантираща здравния организъм на публичните финанси.
Система, която обаче даде възможност на шарлатани да намерят вратички в нея и да измамят десетки хиляди българи. Очаквали 5 месеца с трепет новите министри да им върнат парите. Уви, ще си останат с чакането и с горчивите уроци.
А финансовият министър Горанов печели първа червена точка. За смелостта си да каже: хазната е издънена, пари за плащане на гяволъка и далаверите няма. Да му мислите другия път. Много болезнено, но все пак язва се гори с желязо!