Аман от фейсбук анализатори!

Общество

06-11-2014, 17:15

Снимка:

forum.vietdesigner.net

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

Откакто се появиха първите вероятни участници в кабинета „Борисов“ 2 не спират жлъчните коментари в социалните мрежи по адрес на "нещастниците", дали своето съгласие да поемат държавното управление в един от най-трудните моменти за държавата в последните 25 години. То не бяха подмятания за близки и роднини, ехидна жлъч дали този или онзи заслужавал, имал ли бил нужното образование? Още негласувано новото правителство държи в момента може би най-важния си изпит – как ще отговори на злобните атаки, организирани от шепа тролове във Фейсбук и посещаваните информационни агенции.

За съжаление зачитане мнението на гражданското общество през електронната мрежа се изроди в уродлив инструмент за омаскаряване и предварително отстрелване на политици и държавници в обществения ни живот. Днес всеки може да плати скромна сума на някой от иначе много активните и будни коментатори и експерти за всичко и всеки, които ще имат грижата да очернят и принизят спуснатите в публичното пространство кандидатури. Не е лошо да се взима под внимание позицията на гражданите, но както всичко у нас бързо успяхме да побългарим и модерната на запад комуникация между институции и общество в социалните мрежи. Доста бързо невинните чатове се превърнаха в бизнес за публични внушения и черен пиар. А форумите за дискусии: поле за битка между платените от партиите драскачи.

Разбира се, няма как държавата да наложи цензура и вето върху интернет. В условията на все по-глобализиран свят сигурно само в Северна Корея не можеш свободно да обсъждаш в мрежата своите политически предпочитания и пристрастия.

Но е крайно време да се сложи край на втръсналата вече практика с анонимките и фейсбук доносите, съсипали не една и две кариери през последните години. Правителството с мандатоносител ГЕРБ е все още не е гласувано, но вече критикари оплюха всички изнесени в публичното пространство имена.

Единственият лек е разговорът – честният и открит диалог между бъдещите министри и гражданите на Републиката. Нека всички, които бяха атакувани през последните дни (и които ще попадната в правителство) да излязат пред хората, нека отговорят публично на всички подмятания и хули. Другото е продължаване на задкулисието и ударите под кръста в българската политика.