Лицемери на всеки километър

Да си призная не очаквах чак толкова малоумна реакция от представителите на „Четвъртата власт“ относно самозапалването пред Президентството вчера. Голяма загриженост за психиката на подрастващите, които щели да видят ужасяващите кадри, обхвана пишещите братя. Тези, които до вчера пускаха в емисиите си отразяни глави, се явиха първи поборници за духовна и нравствена чистота.

Продуценти и водещи, трупащи рейтинг чрез Атанаска от Павликени и подобни изроди, тръгнали да хулят колегите си, отразили трагедията. Донякъде са прави – не може всичко да се показва в медиите. Нужна е не цензура, а спазване на строга лична хигиена. Но пак питам - когато правят супер ексклузивни интервюта с изнасилвачи и травестити нямат проблем, нали? Само че вчера имаше проблем и една информационна агенция се превърна в обществен враг номер 1.

Вместо магарето бием самара. Не виждаме гредата в нашето око, а треската в чуждото. Направиха ли, питам, моралистите анализ на причините за самозапалването на Лидия? Потърсиха ли няколко гледни точки за трагичния инцидент? Запитаха ли се какво трябва да направим като държава и общество за да спрат подобни трагедии?

Отговорът е не! Категорично – не! Заровиха си главата в пясъка, сочейки с пръст другарчето. Извлякоха дивиденти от трагедията, за да се покажат колко са честни и духовни. Не се посвениха да мятат в дива агресия камък след камък, забравяйки какво ни учи Спасителят – който е безгрешен пръв да хвърли...

Впрочем, вероятно не са забравили. И се считат за ментори на нацията. Господи, пази ни от такива пазители на доброто в обществото! От враговете си сами ще се пазим.