Абе, къде е Костов?

Не се получи играта на Командира, който искаше с нашите пари да спаси фалиралата банка на Цветан Василев

Един призрак бродеше из студията на националните медии – призракът на някогашния премиер Иван Костов. Умишлено наблягам на думата призрак – как иначе можем да охарактеризираме активността на отдавна заровения политически труп на Командира от Драгалевци.

Нека прочетем заедно какво каза Костов по темата „КТБ“ само преди два месеца, на 31-и август в ефира на БТВ:

„Тези, които искат затварянето на КТБ и на банка „Виктория“  и тяхното фалиране, са тези, които дърпат конците по този случай. БНБ и държавата, при желание от тяхна страна, могат с много по-малко от 3.5 милиарда, които ще трябва да се изплатят при ликвидация на КТБ, да я оздравят и стабилизират. Ако не знаят как нека се допитат до мен или до други специалисти, които знаят как кризата в банката да бъде разрешена.“

Та този зъл дух цяло лято ни поучаваше какво точно трябвало да се направи по казуса „КТБ“. Умишлено премълчавайки крещащият конфликт на интереси, в който се намира докато коментира темата.

Поради две основни причини: самият той има суми далеч над гарантираните във фалиралия трезор на Цветан Василев.

Второ: неговото семейство е било в доста тесни бизнес отношения с Банкера. Нещо повече -  дъщерята на Костов е прибирала тлъсти наеми и консултантски договорчета от КТБ.

Днес този стар измамник излязъл да заплашва че щял да казва кой, кой е виновен за източената банка. След доклада на трите одитора, обаче, някак знаково мълчи. Някак дори неговата псевдолаборатория (финансирана също от КТБ и кабинетът „Орешарски“) не може да обясни кратерът зейнал в корпуса на КТБ – над 4 милиарда.

Впрочем, нека мълчи и не излиза на бял свят повече. Не знам за него, но на нас ни е ясно кой прецака КТБ – Василев и неговият ментор Костов.

Заедно в далаверата, заедно и в скръбта. Амин!