Денят „ХИКС“ за бъдещето на България

Този път всичко прозрачно и почтено, в Народното събрание

След няколко часа започват съдбоносните консултации за бъдещето на Родината в близките години. Дали България ще се върне към цивилизационния си избор или потегляме нейде към Ориента? Дали ще отстъпим на натиска от страна на Путин и диктаторския му режим? Дали най-накрая ще успокоим страстите за да наваксаме изгубеното през последните две години?

Все въпроси на които отговорът ще бъде даден след приключване на разговорите между представителите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Впрочем, позицията на победителя е ясна – Борисов вече протегна ръка към сестринските формации вдясно и категорично отказа желанието на ДПС да гласува за чист кабинет на първата партия от изминалия вот.

ГЕРБ бяха изключително точни в заявката си: приемаме подкрепа само на база споделени отговорности в управлението и политическо участие на евентуалните ни партньори във властта. Без задкулисие, без златни пръсти, без фалшиво лицемерие и тайни договорки от страна на кукловодите в сянка.

Този път всичко прозрачно и почтено, в Народното събрание – там където по Конституция се упражнява представителната демокрация, там където суверенът според Основния закон е изпратил своите представители, представителите на народа.

А този народ само преди десетина дни каза своята дума – дясноцентристко правителство, с широка парламентарна подкрепа и премиер Бойко Борисов. Всичко друго ще бъде не извиване на ръце, а отвратителна подигравка с волята на избирателя.

Нашите политици често приемат, че паметта на българските граждани е къса, донякъде сме им дали и повод затова. Но ако лидерите на Реформаторите днес предадат всички нас, които гласувахме за стабилна България, отиват в небитието. Твърде вероятно, обаче, е да повлекат и държавата след себе си.

Защото ние добре познаваме стария маньовър на стария им гуру от Драгалевци – след мен и потоп. Но няма да го назовавам в днешния ден на толеранс и консенсус. Сега се молим и надяваме, от утре ще мислим!