Червена точка за ГЕРБ след преговорите с червените

Вчера нагледно стана ясно, че политиката може да се върне към първоначалния си вид

За първи път от много години българските политици показаха че са чули желанието на избирателите си за успокояване на раздираната от политическа и икономическа криза страна. Единственият начин за това е отвореният диалог между всички и то пред очите на всички. Поздравления за лидера на ГЕРБ избрал да изпрати три консенсусни дами на преговори в Народното събрание – там където им е мястото, а не в тъмни ресторанти или зад завесата на обвити в мистерия офиси.

Вчера нагледно стана ясно, че политиката може да се върне към първоначалния си вид – служба за народа, в името на народа. Силно се надявам разговорът между основните политически сили да продължи и след седмицата на консултации. А именно в новото Народно събрание. Вярвам че 43-ят парламент ще съумее поне донякъде да върне поразклатеното доверие в институциите и във функционирането на представителната демокрация. Инструмент на която без съмнение са масово недолюбваните политически партии.

Но те са част от нас, част от народа, от нацията обитаваща една територия и спазваща едни закони и една Конституция. Ние ги избираме и ние носим отговорност за избора си. Шареният парламент и многото партии са следствие от опустошителната битка, която се разигра през последната година и половина. Гнусна война, в която бяха въвлечени партийни централи, медии, съд, олигарси. Война на която народът каза „стига“. Но го каза по начин който носи след себе си изпитания и доста трудни за решаване ребуси.

Убеден съм че най-голямата партия ще докаже защо печели всички избори в последните 10 години. Ще демонстрира нагледно, че когато е нужно влизаш в боя, но когато гражданите ти гласуват доверие за да спасиш страната го правиш.

Борисов заслужава само похвала за смелостта да прави кабинет с 84 депутати – случай без аналог в новата ни история. Така рискува партията, рискува най-свидното си дело. Рискува образа с който ще бъде записан в учебниците по история. По простата причина, че е настанало време за мъже. Време разделно, в което ще се види кой ще вади горещите кестени от огъня и кой ще надзърта страхливо през рамото на лидерите.

КТБ, „Южен поток“. ДКЕВР, ток, доходи – ето тези проблеми очакват бъдещия министър-председател. За разлика от 2009-та, когато той взе държавата в началото на кризата, но след икономически пик поради глобалния растеж, днес страната е раздирана и съсипана.

Показателно е че като като никога разспипниците мълчат гузно. Но в името на толерантността, под знака на който ще мине политическата седмица, няма да им спомена имената. Те си знаят, те си знаят и какво е най-добре сега: по-ниски от тревата, по-тихи от водата и Бойко да взема мандата. Защото иначе става страшно!