Икономиката, драги управляващи!

Монополистите от 10 години правят каквото си искат

Всеки момент ще стане ясно с колко точно изтънелият джоб на българина за пореден път ще плати "загубите" на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про. Каквото и да е покачването едно е ясно - идва поредната зима на високите сметки и недоволните граждани. Съвсем резонно - монополистите от 10 години правят каквото си искат, калкулират всевъзможни разходи без елементарна причина и пазарна логика. Позволихме им да дерибействат така както едва ли правят в родните им Австрия и Чехия. Но у нас е лесно - съответният подкуп на конкретния политик и всички мизерии ти минават безнаказано. Ако си купиш съдия и прокурор - вече си цъфнал та вързал.

Само че идва зимата. А с нея зимните сметки, които трябва да плащаме от доходите ни, замръзнали през престъпния мандат на псевдоексперта Орешарски. В следствие това задачата пред новото дясно правителство е далеч по-сложна от юли 2009г. когато бе първия мандат на Борисов и ГЕРБ. Тогава все още ни влачеше инерция от световния икономически бум, нищо че вече се задаваше кризата, останала встрани от очите на Станишев и лъжците от "Позитано" 20. Заблуждавали ни месеци наред, че сме някакъв остров на спокойствието, че нищо нямало да ни се случи. После дойде товарния влак и добре че беше лошият Дянков иначе отивахме в бездната.

Сега, обаче, е време за други мерки. Необходима е силна социална политика, силна държава, с реално изпълними политики. Не като социалистическата измама за 250 хиляди работни места, АЕЦ "Белене" и така нататък. Дотук беше лесно, десните печелят изборите, ще има десен кабинет. Но какво следва оттук насетне?

Време е за икономика, време е за прагматични решения в трудно време. А пък историята и поколенията ще оценяват после.