Ангел Оградата и „новите лица“ на „Позитано 20“

Политика

18-08-2014, 09:00

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

В интерес на истината очаквах донякъде известна промяна в листите на БСП. Все пак и на децата е ясно, че кабинетът „Орешарски“ падна заради трагикомичния резултат на червените, постигнали над двойно по-нисък вот в сравнение с полученото на парламентарните през 2013-та. Няма какво да се лъжем – ако социалистите бяха стигнали поне до психологическата граница от 500 хиляди гласа, може би и днес щеше да управлява правителството на турскочервената коалиция. Но избирателят отказа да даде легитимност на фалиралия кабинет и ясно показа, че мандатоносителят не заслужава повече да властва, че трябва да ходим на избори.

В червените редици се случи и нещо друго – заемалият председателският пост от 2001-ва насам хвърли оставка. Припомням, че Станишев е най-дълго управлявалият ръководител в столтницата след диктатора Живков. Изглеждаше все едно БСП чуха оредяващия си електорат и ще тръгнат по пътя на реформите, път по който ги поведе сегашният лидер на АБВ Първанов, преди 17 години.

Само че времето е друго, а мечтите и идеите на вкопчилата се в партийната власт клика около Станишев също са други. За преторианската гвардия е много, ама много важно да се намърдат и в следващото Народно събрание, какво ще работи иначе прекаралият цял живот по жълтите павета Ангел Найденов. Който е родом от хасковско, дълги години водеше пернишката листа, а сега го спуснаха във Варна. Нищо чудно, за червеното ръководство избирателите винаги са били глупави овце, длъжни да държат по високите етажи избраната номенклатура – приносители на бюлетина, играещи ролята на прост пощальон в деня на вота.

И сега го запратиха в морската столица да повежда немногото соц-функционери, изтръпнали след дерибействата на близкия до Станишев – Красимир Янков. Същият министър се замеси в серия от скандали, най-гръмкият от които бе с изграждането на прословутата ограда по протежение на част от българо-турската граница. Тогава Министерство на отбраната даде поръчката на избрани фирми – без търг и конкурс. Изненадващо изграждането скочи от 5 на 10 милиона, а един от партньорите на ръководеното от Найденов МО се оказа виден социалист от Казанлък. Старите схеми по времената на Батко и Братко, но 6 години по-късно.

Пак ще попитам: това ли са новите лица на БСП? Ангел Оградата ли? Халал да са им на червените избиратели. Ако не „Белене“, то поне една ограда ще им построят. Макар без търг и конкурс.