БСП-София се подигра на хората в Мизия

Както се казва, за пореден път хората ще изпият по една студена вода

В големите горещини, в които всички ние се пържим, печем и варим като риба тон в собствен сос, думата вода е един от най-редовните гости в речника на средностатистическия (и потен!) български гражданин. Политиците, разбира се, не позволяват на слънцето да ги напече дотолкова, че да забравят да „яхнат” дори едно съвсем закономерно метеорологично явление, каквото са летните жеги. А българската столетница е готова да впрегне всичките си интелектуални ресурси - или по-скоро това, което е останало от тях - за да ни убеди в това.

Днес градският съвет на БСП-София реши да хвърли прах в очите на критиците си, като изпрати на пострадалите в Мизия ... водно дарение. Да, точно така. От 1512 бутилки от по 1,5 литра минерална вода със световнонеизвестната марка „Леново” ще пият от днес гражданите на Мизия. Както се казва, за пореден път хората ще изпият по една студена вода, докато уважаемите другари от БСП ще пият ледено мохито и ще потриват доволно ръце за това, че и вълкът се е заситил, и агнето е останало цяло.

Да, ама не. Народът не е жаден за вашата студена вода, драги комунисти! И други като вас са се опитвали да утоляват жаждата му с нея, ама все си е оставал жаден. Българските поговорки гласят „Гладна мечка хоро не играе”, „Гладна кокошка просо сънува” и „Гладен като вълк”, така че човешката жажда не е увековечена в нито една от тях. Народът е жаден за вашата истинска загриженост и щедрост, а не за вашето лицемерие. А щедростта и състраданието със сигурност не струват 1512 бутилки от по 1,5 литра. Разбира се, стига бутилките да не са позлатени, че да ги продадат и после и те да пият Мохито като вас, или просто сами да решат какво да пият. Бихме им простили и ако към всяка от бутилките се предлага бонус Вълшебен дух, който изпълнява желания. За съжаление обаче става дума просто за евтин ПР, който струва... точно 1512 бутилки минерална вода – нито повече, нито по-малко. А и неслучайно същият този български народ, част от който са и пострадалите граждани на Мизия, са измислили фразата „Гола вода”. В справочника за български фрази и фразеологизми под израза „гола вода” четем съвременния му еквивалент: „нещо некачествено, неструващо нищо”.
Е, с тази ваша дарена вода, скъпи червени „благодетели”, показахте, че сте „гола вода”. Но за това едва ли е нужно да се ровим във фразеологичен речник...