Хулиганщини

Започваме да научаваме чудни подробности за това какви ги е свършил кабинетът Орешарски на тръгване

Представете си, че отивате някъде неканени. Домакините леко се поизнервят, но решават, че все пак могат да ви изтърпят без да ви обръщат много внимание заради правилата на цивилизованото поведение. Вие обаче започвате да се държите просташки и да им диктувате какво да правят в дома си. След което решавате да домъкнете най-противната квартална мутра и да я пуснете да се разпорежда у тях. Тук домакините силно се ядосват, но не могат да ви изхвърлят със сила, затова започват да показват много ясно и демонстративно, че искат да си вървите. Вместо да си тръгнете, вие довеждате няколко лелки и ги карате да се надговарят с домакините и да рецитират как въпросните трябва да са щастливи, че сте им се натрапили на главата. И какво се правят на умни и красиви, когато вие, всъщност, сте с добри намерения. В крайна сметка става ясно в един момент, че трябва да си вървите, край, до тук беше, вън! Какво ще направите, ако сте самоуважаващ се хулиган? На тръгване ще гледате да счупите едно-друго, разбира се. А ако може – и да се изпикаете на килима.
И докато ние още спорим дали да се радваме, че протестът бил дошъл на власт, или да го подозираме; дали РБ да се среща с ББ самостоятелно или по отделно и прочее вълнуващи неща, лека-полека от два дни започваме да научаваме чудни подробности за това какви ги е свършил кабинетът Орешарски на тръгване. Е, шапка им свалям – успели са не само да се изпикаят на килима, ами и отвъд… В последните минути на власт са: подписали за Южен поток, след като месеци на ред лъгаха като разпрани, че ще се разберат с ЕК, докато от ЕК им казваха, че са троянски кон и че престъпват всички правила на Съюза; уволниха директори на болници просто ей така, да направят мръсно. Пробваха да закрият езиковите гимназии – последния бастион на сравнително качественото образование у нас. И още неща ще излязат, вЕрвайте ми.
Така че ние хубаво да се занимаваме с животрептущите проблеми на това колко десни движения могат да се съберат на върха на една игла и кой от десните е по-десен, но в името на историческия опит, от който – казват – се черпело мъдрост, нека хвърляме по едно око на списъка с безобразия, които предишното правителство ни завеща. Че след няколко месеца ще приритат да се връщат на власт пак.