БСП, да ви имам здравната реформа!

В последни дни социалистите за 568 път показаха, че в уж най-старата и подготвена партия лявата ръка не знае какво прави дясната. От парламента липсва идеологът на експертния кабинет – Сергей Станишев, а неговият стар авер Орешара се крие зад мазната усмивка и мазната коса на недоразумението Чобанов.

Впрочем нашенският Остин Пауърс бе единственият член на правителството в оставка отскочил до Народното събрание да брани предложенията за поправка на собствения си зле стъкмен бюджет. По-добре късно, отколкото никога е казал народът. Само преди 9 месеца ковчежник номер 1 на Републиката тръбеше, че приходите в хазната щели да се покачат рязко в следствие пресичане на контрабандата и по-добрата работа на Агенция „Митници“.

През тази седмица Чобанов поне имаше доблестта да признае, че никаква не я е свършил по отношение на най-важната си задача като министър. Даже може и специален лекционен курс да проведе на своите студенти в УНСС: Как не трябва да се пише държавният бюджет? В изпълнение на вашия леко некадърен преподавател.

Но дали е некадърен или просто е изпълнявал сляпо повелята на социалистите? Дали в основата на драмата не прозира безумният ляв популизъм, зад който продължава да стои парламентарната група на БСП, нагла до безогледност в критиките си към Борисов,  готов в името на държавата да гласува с най-големия си враг, само и само да поправи малко от малко поредния батак, в който червените оставят държавата.

Тепърва експерти ще оценяват какви с точност са щетите от мандата на социалистите. Предполагам, че анализите ще започнат от злополучната здравна система, тъй като твърдоглавието на „Позитано 20“ и новия председател Миков обрекоха на провал актуализацията на парите за НЗОК. Допълнителните над 225 милиона така и няма да стигнат до лечебните заведения. Лекарите вече заплашиха със стачки, тъй като дупката в здравеопазването е толкова сериозна, че е твърде вероятно на прага на зимния сезон болниците да хлопнат кепенци.

Всичко това явно не тревожи кликата на Мерджанов и компания, напреварващи се да обясняват кой с кой бил в коалиция. Абе, елховски депутате, на бабите в твоя избирателен район не им пука за глупостите, които дърдориш ежедневно от трибунката в кулоарите. Обикновените хора искат обикновени решения.

Нещо което вие знаете добре, особено когато обещавате и обещавате. Ето какво обеща вашият премиер и водач на социалиститеческата листа в най-големия избирателен район Варна – Пламен Орешарски: „С Бюджет 2014 започва и дълго отлаганата здравна реформа.“

Изказването е част от дебатите около приетия на първо четене злополучен първи и последен бюджет на премиера в оставка и неговия верен паж Чобанов. Да ви имам здравната реформа бе, комунисти – в старозагорската болница няма храна за пациентите. Ама после много знаете, само коалиции са ви в главата.

Не, другари, само вие сте виновни за ситуацията в здравеопазването. Орешарски, Чобанов и Таня Андреева бяха участници във вашите листи на изминалите избори. Финансите и болниците са лично ваш ресор в проваления ви турскочервен кабинет. И е редно да започнете да давате отговори, а не да задавате въпроси, защото очи за това нямате!