Защо, бе Бюреков?

Никаква новина няма в изречението „Бареков вади очевидно фалшифициран компромат преди избори“. Въпросът е защо. Не бързайте да ми отговаряте, че понеже искал да удари по Борисов и да му свали резултата през октомври. Тоя номер мина миналия път с бюлетините. Само че първо, беше направен буквално в последния възможен момент и хората нямаха време да обмислят очевидната бутафория на обвинението. И второ, беше за първи път. Няма достатъчно шарани да се хванат на номера втори път, пък и два месеца са достатъчно време да се изясни картинката.

Обвиненията също са странни като конфигурация. Нерде ДС, нерде наркотици и Илия Павлов. Чисто като драматургия се разсейват едно друго и още по-важно – дават възможност в опровергаването им да се включат различни личности от съвършено различни сфери на дейност – от полицаи до бивши депутати и уважавани членове на комисията за досиетата. Ако обвинението беше едно, или поне бяха няколко, но в една насока, колкото и опровержения да се извалят, все „едно лошо чувство щеше да остане“, както се казва в стария виц. Но сега не може да не направи впечатление, че дори хора, които далеч не могат да бъдат заподозрени, че са от фен-клуба на Борисов, обясняват ясно и подробно, как Бареков говори глупости.

Та пак питам защо си го причинява това бившият тв-водещ. Има един разказ на Агата Кристи, в който Поаро подхвърля фалшифициран компромат, който лесно може да се опровергае, за да защити клиентката си от друго, реално обвинение. Човек да почне да мисли, че Борисов сам си е организирал целия цирк по идеята на прочутия белгийски детектив. Но и така ще опрем до въпроса защо. Той също нищо не печели от това. Обвинения срещу него сме чували от години и тяхната несъстоятелност никого не е спряла да го атакува пак. Човекът си има тефлонено покритие – за какво му е буфониада?

Така че, когато останалите възможни обяснения отпаднат, остава само най-логичното: Бареков организира поредната акция в този момент и по този начин, понеже е тъп. Да ходи сега да сезира Цацаров, че с горното изречение съм издал лични данни.