Плевнелиев, извади служебните министри "на светло"!

Най-накрая дойде оставката на фалиралия кабинет „Орешарски“. Правителството на БСП и ДПС властва малко, но простотиите и поразиите които сътвори ще се помнят винаги. От безумните назначения, през милиардните заеми, които ще плащат и внуците ни, та до навеждането пред Путин и Москва. Действие, в което главна роля зае протежето на Станишев готов да строи „Южен поток“ въпреки Брюксел – министърът оставил енергетиката в колапс – Драгомир Стойнев. Оттук насетне ще падат маски, ще имаме възможност да надникнем зад кулисите на останалото в историята турскочервено управление.

Първата стъпка към това е внимателното структуриране на служебен кабинет от страна на президента. И разбира се прецизното разписване на неговите ангажименти. Но преди това е нужно най-накрая да останат в историята методите на БСП и ДПС за излъчване на министри и висши администратори.

Нека Плевнелиев заеме пример от лидера на ГЕРБ и много вероятен бъдещ министър-председател Борисов. Преди 18 месеца той каза подавам оставка, черно на бяло истината е, че не мога да задържа цената на тока както искат хората. Преди дни председателят на най-голямата партия върна за секунди мандата. Можеше да влезе в договорки с колегите си в 42-то Народно събрание, в настоящата ситуация ако бе поискал да е премиер нямаше кой да му откаже – нито БСП, нито ДПС. Но поне някой в страдащата от липса на етика и ценности политическа сцена показа морал и твърдост за отстояване на поетите към избирателя ангажименти.
 
През 2011г. Плевнелиев без избран от 1,6 млн. българи. Оттогава досега той получи много критики за дейността си, включително и след служебния кабинет „Райков“ назначен от държавния глава набързо и „на тъмно“. Въпреки твърденията, че ГЕРБ имали влияние върху министрите, в последствие голяма част от временните членове на Министерски съвет откриха огън по партията на Борисов и то в условията на ожесточена предизборна кампания.

Няма лошо в аргументираната критика, но ако въпросното правителство имаше по-сериозна легитимност. Тя не присъстваше поради вече споменатата липса на дискусия преди президента да назначи своя Министерски съвет.

Апелирам към „Дондуков 2“: изправете се срещу сянката, която ви е налегнала през последните три години. Докажете, че имате воля и сила да запишете името си в историята. Защото политици-еднодневки в българската политика с лопата да ги ринеш.

Много пъти Плевнелиев е повтарял, че се нуждаем от честност и прозрачност – в публичната сфера и обществото като цяло. Редно е той пръв даде пример.