KPMG или Искров? Някой лъже!

След Оманския фонд и международната одиторска компания KPMG ще съди българската държава. Причина за това са обвиненията на гуверньора Искров към одиторите за замитане на следите от източването на КТБ. Поне такава бе версията на управителя на Централната банка.

Интересно с какви мотиви третата в света, ако гледаме оборотите на фирмите в сектора, ще манипулира счетоводните отчети на Василевата банка? Бърза справка ни показва, че в глобален план тя има над 100 хиляди служители и оперира с близо 17 милиарда долара. Горе-долу 15% от БВП на България и то дори според погрешно прогнозирания „Бюджет 2014“.

Какъв подкуп би накарал огромна за нашите мащаби структура да рискува името и международния си престиж? Случката КТБ показа, че доверие се гради с години, но се срива за минути. Значи едва ли KPMG ще заложи на карта бизнеса си за милиарди срещу някакви си въшливи милиончета, които би им предложил Цветан Василев?

Да, сигурно той е интервенирал в определени ведомства и отдели на държавната машина, вероятно е пробил високопоставени чиновници в службите за сигурност – неслучайно е предупреден и благоразумно напуснал пределите на страната дни преди десетки прокурори да нахлуят в офисите, в сърцето на бизнес империята му.

Но ми е странно да повярвам, че силата на Василев стига дотам, че да подкупи KPMG. А точно това се опита да внуши управителят на БНБ – Иван Искров. Оттук насетне топката е в ръцете на маститите адвокати на одитора за които едва ли ще е трудно да осъдят България за поредните милиони.

Впрочем може и да не е така, може и Искров да е прав. Но нека говорят – и той, и Цветан Василев. Защото скандалът придоби международен оттенък, цяла Европа знае какво се случва у нас. И не е далеч времето когато ще вземе мерки.

За съжаление на готвения за народен представител от ДПС Искров, при подобни сериозни прегрешения депутатският имунитет не те пази, той пада лесно като кабинет на БСП след година мандат.