Заченати в грях, родени в поквара – част втора

Политика

14-07-2014, 08:00

Автор:

Мариян Тончев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заченати в грях, родени в поквара – част първа

Поредицата ни продължава с коментар за икономическия провал в държавното управление след 2001-ва година. Припомняме, че именно растежът на доходите и борбата с корупцията бяха основните моменти в предизборната програма и обещания на тогавашното Национално движение „Симеон Втори“.

Всичко започна от прочутата реч на Царя от 6-и април, когато той обеща да ни оправи за 800 дни като смени чипа в главите на българския народ. Нито чип смени, нито особено порасна Брутният вътрешен продукт. Сменена бе собствеността на апетитни държавни активи, оцелели от бандитската приватизация и Костовите РМД-та.

А народът бе излъган брутално само пет години след краха на пирамидите, ужилил дестки хиляди българи, изгубили домовете и кътаните цял живот спестявания. Какво имам предвид ли? Помните ли прословутите безлихвени кредити от 5 хиляди лева? При средна заплата от 200 лева това не бяха малко пари. Все едно днес да обявят, че всеки може да си дръпне 25 хиляди когато пожелае. Наричат банката на властта КТБ пирамида, но забравяме къде се крие генезисът на Пеевски и Василев. Те бяха конструирани през мандата на крадливия Цар, преди 13 години се структурира рухналият днес техен проект.

Неговите идеолози са икономическите гурута на НДСВ, довели страната до трагикомедията, в която живеем в наши дни. С техните действия и бездействия заложиха мините гърмящи днес.

Между 2001г. и 2005г. светът преживя невиждан икономически подем и растеж. Цикълът бе възходящ и през този период стигна своя пик. Неиминуемо следват криза и депресия – за която разумните правителства се подготвят, трупайки грубо казано бели пари за черни дни. Тази проста истина се изучава в първия семестър на студентите по икономика във всеки ВУЗ по света и у нас. Но огромните юпита и експерти не се ориентираха в обстановката и резултата плащаме днес. Вместо работни места и чужди инвестиции, те решиха да превъртят външния дълг през прочутите брейди облигации. Пари, които даваме и до днес, съвсем скоро бе поредния падеж. За некадърно управление не се носи наказателна отговорност – но отговорността ще е пред поколенията и в учебниците по история – за проспаното време и пропуснатата възможност да омекотим удара на кризата, така както се случи и в Европа, където властимащите са чели 2-3 книжки повече в студентските си години.

Много бяха схемите и корупционните практики в мандата на Царя и НДСВ. Причината затова е ясна – веднага след вота партията бе завзета от безскрупулните търгаши около Ники Василев и Пламен Панайотов. Гласът на спечелилите изборите и изнесли на гърба си кампанията не се чуваше, те си тръгнаха омерзени и отвратени. А знаем, че когато си тръгнат отвратените, остават отвратителните.

Отвратителните ограбиха държавата в сделките за продажба на БТК и ЕРП-тата. Двете златни кокошки, едни от малкото правителствени предприятия на печалба, бяха харизани за суми, по-ниски от стойността на недвижимото имущество и материална база, притежавани от държавния телеком и енергото.

Сега като гледаме скандала около КТБ и Василев, като четем кои са фирмите му, там на първо място, черешката на тортата, перлата в короната е телекомуникационната компания. Продадена за 200 милиона лева от Никито Василев през 2004г.

Чудно защо многохилядните протести срещу произвола на монополите и надутите цени на тока не се насочиха срещу резиденцията на крадливия Цар? Той, Ники Василев и Даниел Вълчев са виновни за заробващите договори с ЕРП-тата. Те управляваха държавата те са виновни за раздутите сметки. И днес когато всякакви коментатори се упражняват по темите, Василев, Пеевски, монополи, нека назоват кой създаде монопола, кой му осигури хранителна среда, кой го отгледа, кой?

Чак се изумявам защо Борисов пое вината преди година и половина, отговаряйки на народния гняв и справедливи народни искания. Исканията са справедливи, но гражданите спахме през управлението на жълтите измамници и сега си патим

Преход към участието на НДСВ в Тройната коалиция, измамите и далаверите тогава ще направя посредством неслучилата се схема за поредното източване на държавата чрез преговорите с португалците за концесия на магистрала „Тракия“. Имаше подписани договори и параметри по тях които накараха опозиционния лидер Станишев да заяви от името на неговата БСП: „Това е грабежът на века“.

Няколко месеца по-късно той направи коалиция с Царя и прибави към нея Доган. Започна се вакханалията с разпределянето на порциите, солидните инжекции в КТБ и пазаруването на медии от Пеевски. ДПС завзе съда и медиите. Всичко това проектирано и начертано от Сакскобургготски и НДСВ.

За повече подробности – утрешният брой на нашата поредица – „Заченати в грях, родени в поквара“.