За синдикатите разбрахме, БЛС къде сте?!

Здравето е сфера на вечните дефицити и непрестанните обещания

Управляващи и опозиция си стиснаха ръцете и парламентът започна едно от последните заседания в краткия си живот. Политиците проявиха отговорност и далновидност, взимайки консенсусното решение за спешно прекрояване на бюджета в здравето. Хайде, не в здравето – в Здравната каса, но в ресорното ведомство едва ли има време за действия, предвид факта, че министърката прекарва последните дни от своето министерстване по семинари и симпозиуми. (от кого и как заплатени е предвид на друг наш коментар в идните дни).
Ясно е, че дупките в НЗОК са много и не са се появили при това правителство, нито дори при последните две. Здравето е една недофинансирана система, която наподобява пясъците в Сахара – една цистерна вода да излееш или две – все тая, все потъва и след секунди няма и помен от живителната течност.
Това предствлява здравният модел у нас – държавата все увеличава цистерните с вода, средствата все повече не достигат и в крайна сметка стигаме до безумната ситуация – болница в шестия по големина град на стана-член на ЕС да отказва предоставянето на храна за хоспитализираните пациенти.
Здравето е сфера на вечните дефицити и непрестанните обещания. Неслучайно в предния мандат министерството бе управлявано от четирима ръководители – дори тръгнаха вицове из столичните улици по адрес на най-проветривия пост  – този на здравния министър.
Всичко дотук е ясно – стискаме палци на Борисов за кураж и воля да реформира най-изостаналия сектор в не толкова привлекателната държавна машина. Съвсем разбираемо е че политиците се пазят от резки движения, знаем метафората за ремонта на часовников механизъм с чук. Но пък язва се гори със желязо.
Но къде в този процес са прословутите синдикати в здравето и особено лекарският съюз? Много обичаха да ходят от сутрин до вечер по телевизиите за да громят лошото правителство на ГЕРБ и сатрапа Дянков. Организираха протести, заплашваха, изнудваха. Размахваха плашила и вадиха скелетите от гардероба. А в действие се вкараха всички претоплени манджи от идиотския Преход.
В който Преход, обаче, участваха всички – КНСБ, „Подкрепа“, БЛС и тем подобни структури, натрупали милиони на гърба на хората. Хора, които очакват защита на правата си – защита нулева. Ама на тях чакаме и всички ние, не само здравните работници – нали трябва да бранят правата ни за да получаваме по-качествена услуга – все пак или сме лекари или пациенти.
Янето и Дянков са лоши, ама поне ги разкриха. Те казаха „А“, да видим кой ще каже „Б“!