Излагация в червено

Началото на юли донесе дългоочакваната новина долетяла от мандатоносителя, изпаднал в тежък нокдаун. От пленума на червените стана ясно, че управлявалият столетницата вече 13 години Сергей Станишев ще хвърли кърпата, тръгвайки към сладките брюкселски постове. Слуховете пък нашепват, че постът ще бъде поет от енергийния министър Драгомир Стойнев.

Логичен финал за една доста противоречива политическа кариера – преминала през възхода на 2005-та, когато изправената от президента Първанов партия успя да спечели първо място на редовните парламентарни избори, след което взе властта в коалиция с изчезналото НДСВ и Движението за права и свободи. По това време думата на социалистите наистина се чуваше, те бяха доволни от своя лидер, извел ги до най-голямото парче в баницата по формулата 8-5-3. След което отстъпките към ДПС и Доган отблъснаха много от симпатизантите на левицата. Явление придобило конкретни измерения през лятото на 2009-та, когато Бойко Борисов и ГЕРБ пометоха Станишевите хора, запращайки ги в глуха опозиция.

Ако не друго, то през управлението си Сергей успя да се огради с верна преторианска гвардия от устати млади лъвчета, готови да скачат на амбразурата в битка за интересите на своя лидер. Такъв е Кутев – лично назначение на Станишев в Изпълнителното бюро; такъв е и енергийният министър Стойнев, помним го като съветник на премиера по икономическите въпроси.

Активност, възнаградена с депутатско място в листата на София-област при фамозното соцвеличие Кирил Добрев.. Помним Стойнев и като активен народен представител в миналия парламент. Беше председател на социалната комисия, зададе стотици въпроси към министър Младенов, от сутрин до вечер в устата му бяха майчински и пенсии.

Изведнъж се оказа, че той разбирал и от енергетика, обяснявайки ни как Бойко лично вдигнал тока, а Цветанов надписвал фактурите на ЧЕЗ.

Да, ама не! Оттук насетне токът за бита ще расте шоково предвид лишената от всякаква пазарна логика груба държавна интервенция на пазара на електроенергия.

За бизнеса пък тарифите вече скочиха, което гарантира съкращения, безработица и тежки затруднения за следващата власт в любимата на Стойнев социална сфера.

Не можем да го обвиним в мързел и липса на действия, че и в липса на наследство. Министърът завещава на държавата милиарди дългове в НЕК и фалирала енергетика. И тук е редно да успокоим десните хора - тъжни след оставката на вечно губещия Станишев.

Идва достоен заместник. Защото, ако Стойнев оправи БСП така, както оправи енергетиката, то спокойно може да призовем Борисов да черпи. Още не 7, а 77 пъти ще бие БСП.