Орешарски и Стойнев – двама крадци и половина

Месеци народ бутафорният Стойнев ни облъчваше, че токът няма да скача

По изключително криминален и нелеп дори начин вчера на закрито заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вдигна цените на ток и парно за битовите абонати. Не че е нещо ненормално – като хвърлим поглед назад във времето почти винаги посред лято се повишават режийните разходи за издръжка на средното домакинство.

Причината е повече от ясна – да могат семействата да планират отрано семейния си бюджет за идните зимни месеци.
Нищо странно дотук, освен ако не бяха се случвали простотиите в държавата през последната година и половина. Преди 18 месеца платени от БСП и ДПС псевдопротестиращи вдигнаха бунтове срещу монополистите в енергетиката. Моментът бе добре избран – няколко месеца преди парламентарните избори, в унисон с високите сметки, получени поради засичане на електромерите за период далеч надвишаващ месец.
Както и да е – ЧЕЗ и другите имат своите хиляди кривици и проблеми. Но за техния произвол отговорност носят извършвалите скандалната приватизация през управлението на НДСВ. За скъпия ток са виновни и Костовите Марици и фотоволтаиците свързвани с Прокопиев и ред други. Вероятно вътре са Цветан Василев, Пеевски и ред други олигарси, натрупали пачки на гърба на народа и потребителя през криминалния Преход.
Само че Станишев и ДПС решиха да прехвърлят цялата вина на Борисов и неговото правителство. Той лично надписал сметките за ток, ГЕРБ бръкнали в джоба на гражданите, правителството им ограбило държавата. След гнусната кампания, скалъпена в Сараите лидерът на сегашната опозиция излезе и каза: „Няма как да спра тока, хвърлям мандата, оправяйте се!“
Действие придружено с облизване и доволно потриване на ръчички от социалистите – усетиха че се връщат в любимата си енергетика където почти винаги един поръчва, а друг плаща сметката.
Месеци народ бутафорният Стойнев ни облъчваше, че токът няма да скача, че дори понижава сметките. На репликите от експерти, че това е временна и популистка мярка, нямаща пазарна логика, господин министърът отговаряше с присмех....и натиск над ДКЕВР.
Ръководството на енергийния регулатор, внимателно подбрано от турскочервеното управление, бе подложено на безпрецедентно вмешателство от властта. Уж независимият орган трябваше да гарантира основната опора на колоса с глинени крака в лицето на правителството – задържането с всички начини на цените.
Но идва Видовден, като видяха че кабинетът пада от ДКЕВР-а решиха, че няма вече смисъл да крепят фалиралите властимащи. Вдигнаха тока сега ще го вдигнат и още. А ако през февруари пак излезем е добре да си помислим къде трябва да е народната атака. Отговорът е ясен – в сараите на Доган, половината крадец в сянка, който наднича зад всички действия, бездействия и престъпления на тандемът Орешарски - Стойнев.