Не сме народ, а мърша!

Цял ден по медии и социални мрежи се раздухва невиждана от 1996-та истерия. Приятели звънят на роднини, деца от чужбина пращат майки по опашките, ужас и безумие, достойно за бананова република от Третия свят.

Днес на практика доказахме, че не сме европейци. Твърде далеч сме от нравите и ценностите на онова общество, в което ни приеха по милост преди седем години. Не управниците са ни виновни, не властимащите, те са функция на Народа, те са част от нас, ние ги избираме, защото Ние сме суверенът на властта – така пише в Конституцията, която са чели сигурно не повече от ¼ от моите любими съграждани.

Само че, когато властта е в нас отиваме за гъби, когато трябва да помислим – фалираме банките с безумната си истерия. Когато гледаме Бареков по ТВ7 да ръси глупости в деня за размисъл, ние отиваме за гъби, вместо до урните. И подаряваме властта на гнусните му господари, запалили държавата, предизвиквайки тежка политическа криза през февруари 2013-та година.

16 месеца по-късно доизгориха каквото има в опосканата ни Родина с координираната си атака срещу банковата система и раздуханата финансова нестабилност. Но вина имаме всички ние. Имаме и последен шанс, ама ми е толкова омерзително и отвратително, че хич не мисля за бюлетини и лелеяните от всички предсрочни избори. Да, извоювахме ги, да свалихме от власт престъпното управление на БСП и ДПС, но на каква цена? И как ще покажем, че ще съумеем да използваме това, което постигна гражданското общество за последната година?

Така, както нищо не направихме през 25-те години криминален Преход, така и ще продължаваме да търпим ярема, нахлузен ни от Сараите. А Делян пак ще си пуши пурата, командвайки по телефона депесарската империя на злото.

Ако бяхме народ, досега да сме изринали Сокола и слугите му, но не сме народ, не сме народ, а мърша! И с това ще свърша!