Съдби на кръстопът

За разлика от повечето дърдорковци по студията далеч не смятам, че няма какво да се коментират цифрите от днешния вот на недоверие. Макар формално, според Конституцията и парламентарния правилник, вотът да бе отхвърлен, не така според мен стоят нещата на практика или поне както ги показа таблото в пленарна зала.

Стана ясно, че зад проваления кабинет на Пламен Орешарски стоят точно 116 народни представители. Тоест това фалирало правителство е неподкрепено в цялост дори от партиите издигнали ги на власт. Не знам в такъв случай как имаш наглостта да стоиш на „Дондуков“ 1? И да повтаряш до втръсване, че Народното събрание било с теб. Е как е с теб? БСП и ДПС не идват на работа, ГЕРБ са против, депутатите на Бареков – също. „Атака“ изобщо не гласува. Страната е изпаднала в нечувана политическа криза и анархия. Дори и през 1997-на ситуацията не бе толкова трагикомична, но тогава имаше държавници.

Защото Орешарски и Станишев не са Николай Добрев и Георги Първанов.

А БСП продължава да е в тежък нокаут – вчера зам.-председателката на НС и основен виновник за провала на социалистите Мая Манолова обяснява, че не знаела какво се случва. Станишев в последните два часа си смени три пъти мнението – иди ми, дойди ми, ще ходя в Брюксел, няма да ходя. Изобщо тотален цирк и хаос цари в партията-мандатоносител. Нека си се гърчат колкото искат, но да хвърлят оставката, успокоявайки държавата. Иначе често тръбят наляво и надясно каква политическа култура имали, каква история, какви традиции. Даже Бареков ги похвали, че били най-демократичната партия.

Нищо демократично аз не виждам в ожесточението, с което са сграбчили кокала и не пускат. Ясно е че са потънали д дебели уговорки и договорки със задкулисието и олигарсите, които ги доведоха на власт след измамата „Костинброд“. Но е редно да помислят малко за държавата, а и за собственото си оцеляване. Ако я карат така на местните избори през есента на 2015-та няма да минат бариерата за влизане в общинските съвети на големите градове. И за тях и за нас нормалните граждани на Републиката е добре да разпуснем девалвиралия 42-ри парламент и да спасим държавата.

И в този разговор за спасение участват всички – Борисов, Кънев, Местан, Станишев, Бареков. Ясно е че от запъването на Станишев печели ГЕРБ, НО губи държавата. А Бойко и магьосник да е, после няма да може да оправи бакиите. Веднъж успя, но втория път вероятно ще му е доста трудно.

Наистина е настанало време разделно, време в което съдбата ни е на кръстопът. Дано политиците или по-скоро управляващите поне малко покажат, че им пука за тази държава. Иначе ще изкопаем дъното, на което се намираме в момента.