Старите дрехи на Анализа

Анализът е най-добрият приятел на БСП. Винаги, когато партията загуби избори /тоест, като изключим президентските – всеки път от 1995 г. насам, освен през 2005/ или не спечели избори с очаквания успех /2005/, ръководството сяда и казва: „Да не прибързваме с изводите. Трябва ни Анализ“. И Анализът се появява един ден, когато всички са забравили за какво им е трябвал, и той е облечен винаги по един и същи начин с леки вариации: „Някои другари по места подцениха кампанията. Ръководството даде всичко от себе си и много се измори. Оставки не трябва да има, защото иначе на враговете ще им стане гот.“ И сега, докато някои наивни души говорят, че столетната партия била в ступор и шок от загубата, аз си ги представям така: насядали на един дълъг миндер хаджи Сергей, господин Антон, Йотовица, Манолова, бай Дъбов и прочее – кой с подвити крака, кой с изута калевра; хапват локум, някои пийват ракийка; клатят мъдро глави и чакат Анализа.

А Анализът се потрива в съседната одая, гледа подготвените му дрехи – с другарите по места, дето не водили кампанията читаво и с другаря Сергей дето се раздал, горкият, изцяло и сега не иска да прави услуги на опонентите, и се притеснява, че този път нито потурите, нито ризата ще му станат. Не че няма да ги облече, но всички ще се хихикат и ще сочат с пръст по несъответствията. Защото междувременно и на децата стана ясно, че една секта, наречена „ръководство“ дои тази партия за собствени цели абсолютно развратно. Една озверяла от амбиции майка, обиди по най-отвратителен и арогантен начин електората на БСП в лицето на бобовдолските миньори, само и само за да натика дъщеря си в ЕП. И сега, като се разсърди, че детето не е влязло, кой знае какво ще й скимне. А че ще се разсърди е ясно – въпросната дъщеря в противоречие с най-елементарните правила на добро възпитание почти прегази и демонстративно отказа да поздрави в телевизионно студио депутат от провинилата се партия. Личните финансови интереси на семейството на „лидера“ станаха причина всичко в държавата да виси на косъм заради далаверата на нежната му половинка с лицето Пеевски и заради лелеяната му амбиция да стане еврокомисар. Заради което си прецака цялата политическа кариера и сега еврокомисарството ще го гледа през крив макарон.

Целият този стил на арогантно, нахално и безогледно използване на партия, политика, смазани хорица, презирани, но карани да гласуват „правилно“, доведе до нещо почти немислимо. Двайсет и няколко годишен мухльо да се опълчи на цялото това т.нар. ръководство и да им покаже един твърд среден пръст като тръгне за Брюксел. Така че засега гореизброените ще продължат да търкат задници на миндера. Любимец 15 може и да направи кариера в ЕП – явно има и характер, и амбиция. Доц. Пиргова ще продължи да дерибейства, докато накара дори най-уплашения миньор да откаже да гласува. А Анализът ще се пресрами и този път да излезе пред хората в старите смешни дрехи. За следващия път ще помисли…