Последно „На абордаж“ за десния екипаж

ГЕРБ и Борисов направиха нещо нечувано от Живков насам – повториха успеха си на парламентарни избори

„Да бъде или да не бъде, туй е въпросът?“ – задаван в последната година от прецакания десен избирател. Прецакан от кукловодите отнели му правото да посочи кой да управлява пустите му 111 хил.кв. Противно на записаното в приетата предимно от комунистите преди 23 години Конституция, премиерът и правителството бяха излъчени по начин погазващ елементарните демократични правила и норми, за които се преборихме или поне така изглеждаше в началото на Прехода.
ГЕРБ и Борисов направиха нещо нечувано от Живков насам – повториха успеха си на парламентарни избори – какъв по-солиден аргумент да повториш мандата? Или поне да ръководиш законодателния храм – нали според Основния закон Народното събрание е най-важната институция в държавата, нали сме парламентарна република?
Ясно е, за червените правилата са врата у поле, пък даже и те да са ги писали – няма нужда да спазват. И съвсем естествено се породи реакция, месеци наред софийските улици бяха окупирани като през 90-та с едно единствено искане – оставка на дискредитираното правителство и предсрочни парламентарни избори. На които народът обективно и без костинбродски сценарии да подреди своите избраници както намери за добре.
А после държавните мъже да си седнат на трибуквията, по простата причина, че време за губене вече няма и изпуснатите от Станишев и Тройната коалиция европари ще са трохи в сравнение с апокалипсиса който ни очаква.
В неделя ще се проведе референдум за оцеляване на правителството: на него участват десните срещу четворната коалиция, добре очертана от лидера на ГЕРБ Борисов. Похвално е, че през миналата седмица седнаха най-накрая на една маса с реформаторите, добре е че РЗС и Янев подкрепиха десницата и не допуснаха разпиляване на гласовете.
На тези избори десницата пак не е с една листа, но разговорите, които текат между лидерите и подсказват, дясното обединение не е химера, че на предсрочния парламентарен вот ветрилото, което ще отнесе турскочервената коалиция е възможно.
Но преди това има много вода да изтече, има и няколко важни стъпки или направо изпитания, които е важно да бъдат издържани.
Да видим дали в неделя народът ще даде зелена светлина за закъснялото усилие в дясно или мачът безвъзвратно е изгубен.
Иска ми се да вярвам, че максимата по-добре късно отколкото никога понякога и в политиката носи ползи. Опитът показва друго, но традициите не са това което бяха, те съществуват за да бъдат нарушавани.
Настанало е време за мъже, време за последен абордаж на десния екипаж. Ако спечелят – печели цял народ, ако изгубят – пак губим всички.