Който копае гроб другиму, сам пада в него

Има нещо вярно в тезата на г-н Петков, но е объркал изпълнителя

Очаквано седмица преди изборите репресивният апарат на БСП атакува Румен Петков - двигателят в кампанията на АБВ, основен конкурент на социалистите за гласовете вляво. Нищо учудващо – ако се сбъднат прогнозите на президента Първанов и ръководеното от него гражданско движение вземе 2-3 места в ЕП, то за първи път от времената на Евролевицата монополът на „Позитано“ върху център-лявото пространство на политическия спектър ще бъде нарушен.
И това плаши проваления лидер Станишев повече от всичко друго. Защото той се крепи вече 13 години на върха в партията-столетница поради една единствена причина – може да разчита на всичките гласове вляво – днес на власт в колаборация с ДПС, утре в опозиция, пък вдруги ден ще направи поредния „Костинброд“.
Но всичко това ще рухне като кула от карти под напора на бурния вятър идващ от Първанов и Петков – хората благодарение на които БСП регистрира последните си изборни победи – на парламентарния вот през 2005-та и година по-късно, когато днешният лидер на АБВ бе преизбран за президент на Републиката, печелейки близо 80% от гласовете.
Седмица преди изборите ексвътрешният министър връхлита като страховит нощен кошмар кликата на Станишев, препотява ги, предизвиква в тях обриви и необмислени действия. Как иначе да наречем акцията срещу Румен Петков точно седем дни преди евровота? По унизителен и безскрупулен начин – рано сутрин в неделя, привикан за разпит като последния рецивидист от Женския пазар, в присъствието на журналисти.
Само че и тук като при схемата с опорните точки на Прокопиев, които са и опорни точки на БСП прибързаността  и нервността им изиграха лоша шега, ще им изиграят и през тази седмица.
Аз не съм съгласен с Румен Петков, че главният прокурор действа като джобно ножче на Делян Пеевски. Има нещо вярно в тезата на г-н Петков, но е объркал изпълнителя. Пеевски ползва като джобно ножче или по народному – „чекийка“ – не Цацаров, а лично председателя на БСП и президент на ПЕС – Станишев.
Вече втора година фамозният евросоциалист не е нищо повече от „чекийка“ на Пеевски и другите олигарси. Насочвайки потъващият „Позитаник“ натам накъдето кажат господарите.
Досега в турскочервена коалиция – утре ще видим.
Трудно е да се предположи дали в седмицата до изборите БСП ще извадят нови кални номера от ръкава си – разпити, клевети и сихронизирани атаки – подобно на тази от миналата седмица когато Станишев даде изявление за прихванатия мейл на Прокопиев половин час след излизането му в „Блиц“
Едно е сигурно – този път, който копае гроб другиму, сам ще падне в него!