"Новите леви" срещу "фашизма"

За един кратък момент в обърканата политика на последните години, една група, наречена "Новите леви" събра доста интерес и медийно вимание. Млади, градски, интелигентни, мечтатели за социална справедливост, проевропейски настроени и освободени от постсъветски комплекси /така се обрисуваха сами/, те трябваше да бъдат истински контрапункт на овъртолената в руски зависимости върхушка на БСП, както и на нейната тотална немощ да проговори с човешки глас на онази част от обществото, която не се просълзява от Йосиф Кобзон и "Свири, хармонико, свири".

Представяха ги по вестници, правиха им портрети, рекламираха им блоговете, наричаха ги "левият Асен Генов" и прочее комплименти. И за какво всичко това? В момента почти цялата тази летяща група, на която по едно време и вашият недостоен автор яко се беше вързал, запя стройно в хора на партията – майка и категорично се нареди да преповтаря опорни точки, чиито генезис лесно може да се проследи до Кремъл. Всичко що е про-европейско в Украйна изведнъж се превърна в гадни страшни фашисти; желанието за право на самоопределение – в ултра-десни изцепки; призивите на всички – повтарям всички – Европейски институции за обективно разследване на случая с изгорените в Одеса и разправа с виновните, се превърнаха според тях в тотална дезинтересованост на Брюксел към избитите от украинските ултраси мирни граждани.

По принцип и аз – като всеки нормален човек – изпитвам дълбоко отвращение от фашизоиди. Така че съм склонен да проявя разбиране към всяка чувствителна душа, на която й се привижда фашизъм, защото не иска тая чума да се възражда изобщо. Но нека, моля, господа Симов, Христов, Волгин и прочее, да ми обясните защо фашизъм ви се привижда само на определени, посочени към момента от Москва места, а затваряте очи, когато се вихри на метри от носа ви? Защо не виждате как БСП и ДПС дружно скочиха в ЦИК да защитават "Атака" след сигнала на Протестната мрежа за нерегламентирана политическа реклама? Защо мълчите като препикани, когато Волен Сидеров размята палки и пистолети срещу граждани, полиция, каквото му дойде? Защо мълчите, когато се използва откровено език на омразата и народни представители /!/наричат някакви нещастници, дошли да потърсят подслон в България от ужасите на войната, "канибали"? Нали ако сте по принцип срещу фашизоидите, първият ви и най-явен враг трябва да е този, който се вихри в двора ви? Да де, ама той си открива предизборната кампания в Москва...

Казано с две думи, язък им за претенциите на "Новите леви". Няколко купешки думи и малко по-сложен начин на изразяване не са достатъчни да преперат определено старите уклони и зависимости, които цъфтят и процъфтяват в българското ляво пространство. Абе вари го – печи го, "Вечна дружба" или каквото там пишеше на плаката, с който бяха обгърнали ПСА, за да положи Станишев цветя пред него.