Южен поток – категоричният победител

Безликият, но всемощен капитал ръководи волята на дребните политически фигурки и ги мести по шахматната дъска без тяхно голвмо участие

Много се изговори за това кой какво празнува днес – Деня на Европа или Деня на победата, както и за ценностното разделение между двете лица на 9 май. От една страна симфонични оркестри свирят в атриума на Терминал 2 /толкова е натрапчива метафората, че чак става неудобно да я тълкува човек/; от друга страна цветя и венци пред паметника на Съветската армия; от трета пърформанс, боядисваш въпросния паметник в синьо, а от четвърта страна – любимото ми: двама кандидати за евродепутати, които в нарочен клип сериозно ни обясняват как в Европа не просто се толерира, ами се насажда кръвосмешението.

И над цялата тази мешавица тихо и невъзмутимо се издига истинският победител – Южен поток.

Като в някакъв евтин политически трилър, безликият, но всемощен капитал, съчетан с имперски интереси, ръководи волята на дребните политически фигурки и ги мести по шахматната дъска, без те много много да съучастват. "Газпром" диктува промени в законодателството? Няма проблем – променяме го начаса. Драгомир Стойнев, който – казват – бил учил в Сорбоната, тъпо и упорито повтаря, че ЕС няма нищо против изграждането на газопровода, въпреки абсолютно очевидните доказателства за обратното. Бойко Борисов обявява, че ще иска вот на недоверие заради Южен поток, обаче така и не става ясно за какво точно го иска – за това, че проектът се натрапва в абсолютен разрез с интересите и намеренията на ЕС, или защото още не е построен. Нещо там някакви иронийки за някакви заварки и толкоз.

В същото време народът масово изперква и започва да вярва, че Брюксел ще насажда кръвосмешението и ще ни прави насила гейове; че самолетите от въздуха ни пръскат с психотропни вещества; че сирийците са канибали; че илюминатите ще ни изпият кръвчицата; че съществуват магове и вълшебни катерици, които могат да ни излекуват директно по телевизора. И сред този бульон от конспиративни теории, най-очевидната конспирация – тази как цялата страна и бъдещето й са заложници на един газопровод, спокойно и мащабно действа, а ние седим и се занимаваме с това къде поднесъл цветя Станишев.