Как Костов прецака Реформаторите?

„Кампания в кампанията“ - най-изтънчената политическа интрига

Иван Костов призова всички избиратели на партии в Блока да се възползват от възможността за преференциално гласуване и да подкрепят своите представители в листите. Оттеглил се от активната политика, той щял да гласува за Светослав Малинов.

Това негово лично мнение доведе до синхронизирани, организирани и финансирани действия в публичното пространство. Структурите на ДСБ доразвиха идеята и във Facebook се развихри истинска „кампания в кампанията”.

Иван Костов индиректно разкри, че привидната монолитност на Реформаторския блок е твърде лъжовна. Той вижда, че мнозина десни избиратели, които все още от инат не желаят да гласуват за ГЕРБ, може би няма да гласуват изобщо, ако единственият резултат от гласа им е Меглена Кунева да влезе в Европейския парламент.

„Притиснати до стената”, представителите на ДБГ най-вероятно обмислят дали да не започнат аналогична агитация, но в подкрепа на Меглена Кунева. От една страна, това би довело до крайно объркване играещите си с мисълта да гласуват за Реформаторският блок.

Тази „кампания в кампанията“ обърква хората. Става ясно, че Реформаторският блок не е единен. Усмихнатите и прегърнати снимки на лидерите му изглеждат фалшиви за всеки страничен наблюдател.

Едни хора изразходват средства за себе си, а други – за общото благо. Когато и ДБГ започне да харчи пари за Кунева, както ДСБ харчи за Малинов, общата кампания ще стане още по-странна.

Очевидно в Блока има сериозно несъгласие с кандидатите и тяхната подредба в листата. Страничният наблюдател лесно ще стигне до извода, че Меглена Кунева е получила позицията на водач, защото нейната партия е единствената със субсидия и като такава е приела по-сериозни ангажименти към бюджета на предизборната кампания. По-лошото е, че влязат ли водещите партии от Блока в надпревара помежду си за преференциален вот, за всички ще стане ясно, че те много добре знаят какви са шансовете им – да вкарат в най-добрия случай най-много един депутат.

Последната битка настана! Всякакви такива „кампании в кампаниите“ повдигат сериозното подозрение, че Реформаторският блок няма да оцелее след изборите, дори и да успее да вкара един евродепутат. Защото ако влезе Малинов, костовистите ще кажат: това е нашият депутат, ние го вкарахме, той представлява нас. Същото ще кажат и куневистите, ако влезе Кунева. Какъв рестарт на политиката, какъв нов морал, какво ново мислене?

Социологичните проучвания сочат, че гласоподавателите на ДСБ са малко повече от половината от гласоподавателите на целия Реформаторски блок. Тъпо е да не излязат да гласуват! В този ред на мисли, въпреки че разедини гласоподавателите, Костов ги призова: Излезте да гласувате - за своите си хора, но гласувайте. Важно е Реформаторският блок да вкара депутат, пък да влезе който и да е!

Под това би трябвало с лекота да се подпише лидерът на всяка партия в Блока, ако усмихнатото му участие в груповите снимки е било искрено и ако са били искрени обещанията.

Редно бе да се води друг вид борба – не вътрешна, а борба - за всички хора, които са способни да създават и които все още имат желание да създават. Безспорно важното е всеки да излезе и да гласува, защото това е начинът човек да поеме отговорност. Това е начинът недоволните, ако има такива, след това да поднесат възмездието на борещите се за постове!