Широко отворени очи – мисията възможна

Шефката на премиерския кабинет Мария Дивизиева получи обвинение за далавери

Тези дни Темида като никога реши да бъде безпристрастна и обективна, без значение кой е на власт и срещу кого се налага да бъде повдигнато обвинение. Под прицела на прокуратурата попадна една от личностите с най-сериозни позиции – пред и зад кулисите.
Шефката на премиерския кабинет Мария Дивизиева получи обвинение за далавери по времето, което е била заместник (а говори се и още нещо) на министъра, който отговаряше за държавната администрация. Стана ясно, че настоящата жена на отговорника за културата в правителството „Олигарски“ тогава е била в комбина със съдии относно обществена поръчка за над 700 хиляди лева.
Явно когато искат българските магистрати могат да работят, опровергавайки стария лаф, че „гарван гарвану око не вади“. Дори напротив – без притеснение обвиниха свои колеги и то силни – Пенгезов е десетки години в системата, шеф на апелативния съд, махнаха го и после пак бе възстановен.
А за Дивизиева какво да кажем? Бивш заместник-министър, на ръководна позиция в Министерски съвет, жена на културния министър. И най-важното – близка приятелка и съдружник на всесилната Моника – жената, която съвместно с Делян Пеевски режисира Костинбродската измама, след което подреди като матрьошки министрите в турскочервения кабинет.
Ще припомним, че откакто съществуват мониторингови доклади в областта правосъдие и вътрешен ред винаги, ама абсолютно винаги третата власт е на прицела на европейските ни партньори. Думичките са едни и същи – няма воля, няма усилия, няма присъди по знакови дела.
Оп, да погледнем пак последното написано в горния ред – няма присъди. Точно така – понякога има дела, но предимно срещу паднали управници и бивши министри. Защото срещу ръжен не се рита, така е от времето на Алеко и Бай Ганьо та до наши дни. Днес има дело срещу една от най-силните фигури във властта – това се случва твърде рядко. А ако има и присъда магистратите заслужават похвала – от Брюксел и от нас самите като граждани. Защото най-накрая ще са оправдали парите които харчат – нашите пари, парите на българските граждани.