Последен бой

Предизборната кампания за поредния евровот започна. Основните играчи заявиха намеренията си – БСП да удържи фронта на проваленото си управление, ГЕРБ – да разгроми за пореден път „червените“, АБВ заложи на европейското и патриотичното – все пак Калфин и ген. Михов поведоха четата на Първанов. Очаквано пък Бареков продължи с обичайните си заклинания, че щял да вкара Бойко в затвора.

Впрочем репликата на "новия политик" бе в отговор на казаното от Борисов, откривайки кампанията на ГЕРБ. Пред 15 хиляди души лидерът на ГЕРБ показа, че понякога родните политици могат да се самоиронизират – елемент от политическите речи на нашите лидери, който почти винаги им убягва поради егото им, хвръкнало в небесата. А по белия свят като правило политиците разведряват сериозната реторика, по правило шегувайки се със самите себе си.

Та Бойко спомена, че щял да вкара още хора в затвора, нищо че най-голямата критика към неговото управление бе към вътрешния министър Цветанов – бил прекалено твърд, не трябвало да арестува показно, бил управлявал еднолично репресивния апарат. Йовчев и Лазаров ги видяхме каква я свършиха в Лясковец, когато министър бе Цветанов българските полицаи не бяха пушечно месо за психично болни, ама това е вече друга тема.

Според социолозите днес на терен са пет формации, от които четири дадоха заявка за участие в кампания – ДПС пасува. Ясно е, че хората на Местан ще се задоволят с два събора в смесените райони, три мандата и дотам. Ако останат гласове ще бъдат харизани. Както през 2009г. дадоха на НДСВ и водената от Кунева листа. На тях им стига Филиз и Делян да потеглят към Брюксел, такава е директивата на Сокола от сараите.

А от какви позиции започват другите?

Станишев опъна пред „Випа“ на летище София няколко млади социалистки, които посрещнаха техния кандидат Шулц. Някакси думата „Вип“ и социалист не се връзва, ама ние тях ги знаем – те правят бедните все повече като дойдат на власт, защото са социалисти и защото ги обичат.

После президентът на ПЕС и кандидатът за президент на ЕК обещаха на европейските граждани социално справедлива Европа – очевидно са наясно, че изборите в България са изгубени за осми път, та барем нещо закачат на Запад от Калотина. Което не е много сигурно предвид тазгодишния разгром на левицата къде що ги хванат – Франция, Унгария...

Най-скромно и по европейски стартираха Първанов и Калфин – без бомбастичнни изявления, в опит да подемат така чакания и явно невъзможен у нас европейски дебат. По всичко личи, че АБВ ще вкарат мандат, може би от кампанията зависи колко ще са техните депутати.

Най-щастлив от уикенда на кампанията несъмнено е лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов. В залата, която той направи, успя да събере повече от митинга на БСП и ДПС през ноември. С което даде заявка за нов мандат, защото България наистина няма време за губене.