Кебапчета и мъфини

Дали ще раздаваш на предизборна среща кебапчета или мъфини е едно и също, въпреки че кебапчетата смърдят и от тях капе мазно

Още миналото лято един умен човек зададе въпроса: Добре де, ами ако Пеевски беше що-годе приличен комуникатор и изглеждаше малко по-приемливо, щяхме ли да се вдигнем да протестираме срещу назначението му в ДАНС независимо, че то беше скандално по същество също толкова, колкото и от естетическа гледна точка? И до ден днешен въпросът само се разраства; по него се трупат други съмнения и съображения, а ние явно нямаме достатъчно ниво на самопознание, за да стигнем до отговора.

И ето сега: защо веднага разпознаваме като смешно и идиотско откровението на Барекови, че числото на бюлетината им – 28, било символ на хармонията според „учителя Дънов“, а сме склонни да приемем за cool също толкова лишената от здрав разум идея на Божидар Лукарски да подари за благотворителен търг подписана от Марадона фланелка с номер 10, колкото е бюлетината на РБ? И като казахме благотворителен търг – кой вярва, че сериозна политическа коалиция действително ще набере необходимото й финансиране за избори чрез бал в НДК? Точно толкова, колкото, че партията на Бареков се финансира от спестяванията му от закуски. Защо групово селфи на строени партийци да е готино, а снимка на новия политик как вдига „100 от лежанка“ да е недопустимо? Защото селфито го е направил Найо Тицин, който сам по себе си е готин, а на лежанката се е проснал Бареков, който иначе се полива с шампанско на Сан Тропе. Това достатъчно ли е като отговор? За мене – не.

И отговорът на въпроса, с който започнахме, никак няма да ни хареса докато продължаваме да делим един и същи тип простотии с естетически аршин и да преценяваме кое е допустимо само според собствените си пристрастия. Дали ще раздаваш на предизборна среща кебапчета или мъфини е едно и също, въпреки че кебапчетата смърдят и от тях капе мазно. Използването на вулгарното в политиката е твърде лесен път, неизискващ никакво морално усилие или интегритет, и ако гражданите не намерят начин да го наказват, скоро дори техните изтънчени любимци ще се почувстват привлечени от гадната му, тъмна страна. Дори да си направят поне усилието да го крият зад смокиновото листо на мъфина.