Проверявани подписи

Защо някой се сети да провери дали си човек, или компютър, а не се сети да види ти ли се проверяваш, или някой друг те проверява?

Ако те обладае изведнъж силно желание да похвалиш някоя държавна институция за добре свършена работа, преброй бавно до двайсет и изчакай да ти мине. Вчера например имаше някакви петнайсетина минути радост, че ЦИК ни дава възможност да проверим дали не са ни откраднали данните, та да ни присъединят към нечия партийна подписка. След това обаче ни дойде акълът, който обичайно на българина му идва по-после. Защото с предложения начин за проверка ЦИК де факто върна първичните партийни организации от местоживеене обратно по месторабота. Да намериш ЕГН-то на някого изобщо не е сложен въпрос. И оттам можеш да му провериш партийните пристрастия за секунди. Друг е въпросът, че същото можеш да направиш и във Фейсбук, но поне няма да е незаконно.

Разбира се, да се твърди, че целта на дигитализирането на регистрите е изработване на политически досиета на гражданите, граничи с параноя. Не ми се много вярва и да има работодатели чак такива идиоти да ходят да проверяват за чия кауза се е подписал служителят им. В този смисъл полезен е прецедентът с Ирена Кръстева, чието ЕГН също се оказа откраднато от някой заблуден балама с лош късмет и цъфна в подписката на комунистическа партия – това показва, че винаги можеш с ръка на сърцето да се оправдаеш пред шефа, че никъде не си се подписвал. Не ме грабват и опасенията, че събраните данни ще подпомогнат корпоративния вот – той на няколко пъти през последните години а-ха да се задейства и всеки път му минава черна котка път. При това в случаи, когато контролът над наетата работна ръка е далеч по-силен от това да вкараш едно ЕГН и да разбереш лицето подписант ли е и чий. Питайте Ковачки.

Изнервящото в регистъра за проверка на ЦИК е друго – как с лека ръка някакви хорица преджапаха през един-два закона, само и само да не им се наложи да седнат да помислят и да си свършат работата като хората. Сетили се да сложат тест за сигурност дали си човек или компютър; не се сетили да сложат тест за сигурност ти ли се проверяваш, или някой друг те проверява. Ако има нещо зловещо в това, то не е зловещият замисъл за контрол върху населението, а зловещата мърлявщина на традиционното българско трудолюбие и компютърна гениалност.