Пиано в потребителската кошница

На планински сбирки се взимат решения определени съученички да бъдат настанявани там, където Европа вече иска конкурс с участието на представители на Евростат. С тези думи първата и засега единствена жена министър-председател в историята на България коментира слухове, че управляващите се канят да й взимат главата – т.е. да я гонят от шефското място в статистиката.

Статистика отдавна е мръсна дума в българския език. Статистика – стъкмистика й се вика подигравателно по тези земи още от бай-тошово време. На тази дисциплина отдавна й върви лошата слава, че служи единствено като аргумент на управляващите да оправдаят едно или друго решение. Искаш да покажеш, че се подобрява жизненият стандарт? Готово, вадиш от потребителската кошница по-скъпите храни и стоки, пъхаш поевтинелите. Дали си спомням, или ми се е присънило, но по едно време, когато беше спаднало драстично търсенето на пиана, май бяха качили него музикален инструмент в кошницата, за да се види колко ни е по-хубаво. Например – „по време на предишния мандат с една средна заплата можеше да се закупи 0,5 пиано на старо, а днес трудещите се могат да си купят цяло“. Абе майтап или не, но имаше нещо подобно. И гръцките ни братя имат основания да недолюбват статистиката. Ако там не си бяха играли толкова дълго на вадене и слагане край кошницата докато поевтинее достатъчно, кризата нямаше да удари нормалните Йорго и Мария изневиделица като парен локомотив.

Но в думите на Ренета Инджова по повод шушуканото й уволнение, има още един силно алармиращ момент. 200 000 души са добавени отникъде към пълнолетното население на България по време на последното преброяване. А идват избори и това си е един евродепутатски мандат, както и да го гледаш. Така че в подготвяните рокади в скучната дисциплина статистика, очевидно се разиграват по-големи залози от това да трудоустроиш съученичка на висок държавен пост.