Ре-индустриализация

Според премиера Орешарски – господ здраве да му дава – инвеститорите в реалната икономика се отдръпват от България, защото ги е страх, че ГЕРБ ще се върнат на власт. Е, идват някакви други на хоризонта – с неясна собственост, неясни капитали, ма много богати англичани, да поизлеят тук-таме малко бетонец и да създадат работни места за камериерки и сервитьорки. Идват, получават табелка „Инвеститор клас А“, пък какво ще става оттук нататък не се знае съвсем, но при всички положения, дори на Волгин и Сашо Симов им е ясно, че от това устойчиво развитие не може да произтече. Еле пък тъй страстно пожеланата ре-индустриализация.

В същото време премиерът Орешарски – слава на името му! – явно не намира нищо общо между отлива на инвеститори и непрестанните приказки на значителна част от управляващата партия БСП и цялата общност на присъдружната поддържаща партия „Атака“ и отделни лица от правителството за национализация, одържавяване, отнемане на лицензи, закриване на чужди търговски вериги, изгонване на съществуващи и реално работещи промишлени предприятия и прочее, знаете за какво става дума, да не изреждам.

Не мога да разбера що за гьон-сурат трябва да си, за да мрънкаш от една страна, че търсиш инвеститори и ще отвориш отново Химко и Кремиковци, а от друга страна да викаш „долу колониалисти и грабители!“ на всеки, дошъл с името си и напълно прозрачно, за да работи тук, да вложи някакви пари, да изкара някакви пари, като при това спазва законите. Кой си въобразява наистина, че като се отнемат лицензите на ЕРП-тата и ще потекат реки от блага? Кой си въобразява наистина, че ако водоснабдяването стане държавно, ще се инвестира повече във водопроводната мрежа? Кой си въобразява, че като национализираш работещи промишлени предприятия, „златото на KLETA MAJKA BALGARIQ“ ще направи пенсиите по 1000 лева?

Отговорът е никой. Отговорът е, че всички тези популистки упражнения се правят единствено и само, за да се изкара гласът на някоя заблудена и необразована душа. А връзката с въпроса защо инвеститорите бягат от нас като дявол от тамян просто я отбягваме.