Изборен закон – втори рунд

България празнува! Лудогорец опроверга прочутото българско непостоянство и в 180 минути успяха да откъснат крилата на римските орли. Победата бе още по-сладка, защото бе изкована в последните секунди. Съвсем в края хората на Домусчиев съумяха да възкръснат като птицата Феникс от пепелта и в заключителните моменти на кървавата драма забиха последния пирон в ковчега на небесносиния гранд от Вечния град. Каквото и да говорим за подвига на разградчани е малко, похвалите и фанфарите бледнеят.

Често казваме, че каквато ни политиката, такъв е и футболът, донякъде това е оправдано. Само че вчерашният спектакъл на Националния стадион даде да се разбере, че дяволът не е толкова черен, а родните ритнитопковци понякога могат да заслужат парите и стандарта на живот, който контрастира с високата безработица и замръзналите доходи на голяма част от населението.

И в този ред на мисли няма как да не се сетим за другата каста в нашето общество, попадаща често и оправдано на мушката на хорските критики. А именно – народните представители, наскоро вдигнали си шоково месечните възнаграждения. Скоро те ще трябва да отговорят ясно на въпроса: ще чуят ли гласа на хората или да ги вадим оттам с камъни. Сиреч, дадохме им ясен избор: тоягата или моркова? От поведението им след внасяне на необходимите за провеждане на референдум подписи ще се разбере до колко са вдянали какво им говори гласът Народен, глас Божи. Но да не забравяме и, че Плевнелиев ще упражни основното му по Конституция право.

Хората поискаха недвусмислено нова изборна система, нови правила, нови личности. И разбира се възможност да гласуват за личности. А не за обичайните партийни послушковци, спуснати в партийната листа от Станишев и Местан. Същите обещаваха на протестиращите граждани коренна смяна на правилата, но зад кулисите договаряха поредната си гнусна сделка. И така до днес когато бетонираха първото място на написания от тях водач в псевдопреференциалната листа.

Очаквано президентът Плевнелиев наложи вето, обаче силите му стигат дотук. Сега на ход опозицията и гражданското общество. И ако не заработят в мощен синхрон вече ще е твърде късно.

Защо казвам опозицията ли? Много просто: от поведението на ГЕРБ по време на дебатите около върнатия Кодекс зависи дали ще има референдум за изборната система. Корелацията е пряка и очеизвадна. Оттук насетне топката е в краката на център-нападателя от Банкя. А той е доказвал многократно, че знае как да намери мрежата на противника.