Пир по време на чума

„Дянков е българоубиец, Сорос източва Родината, капитализмът пие кръвчицата на Клета Майка България!“ Подобни бръщолевения само до преди година бяха сигурно най-модната тенденция сред представителите на турскочервената бъдеща коалиция.

Клетвите и заклинанията по адрес на бившето правителство бяха солидно придружени от дежурните обещания за шоково увеличение на доходите и рай небесен на Земята. Да ви прилича това на едни събития преди точно (или малко по-малко от...) 20 години? По какъв начин Виденов и шайката му крадци от Комсомола дойдоха на власт само петилетка след като Народът без малко не ги разстреля на жълтите павета?

Много просто, развяха старите знамена за лошите капитилисти-експлоататори, агенти и мисионери на гнилия Запад, който завижда и иска да ни открадне завода за трактори край Русе. Естествено, за да бъде пълна лъжата докрай, се заговори и за държавно регулиране на заплати, цени и стоки от първа необходимост. Резултатът бе ясен: фалит на банките и фирмите, фалит на държавата.

Пенсиите на нашите майки и бащи бяха не повече от 3-4 долара, а дефицитът на продукти бе сравним със ситуацията в следвоенна Европа. Оказва се, че не сме си взели поука. И то не само защото тогавашните палачи на българския народ днес са горди депутати от управляващото мнозинство. Иде реч за славния Гумен Речев, който днес ръси акъл от студио в студио, разчитайки на безумно късата ни памет.

Уви, драги, номерът ще мине, ама друг път. И да се обясняваш как Първанов и империалистите предали любимата ти партия, няма да хванеш кой знае какъв дикиш, различен от побелелите глави в панелния квартален клуб.

Не сме си взели поука и по друга причина. Пак повярвахме на лъжите, че държавата в лицето на добре познатите социалисти, по силата на не знам кой природен закон ще изсипят отгоре ни рога на благоденствието. Той ще се изсипе, ама не за нас, а по посока тези, които щедро финансираха преврата срещу Борисов и връщането на БСП във властта.

Какво по-сериозно доказателство от последната приумица на популисткото мнозинство – увеличават се заплатите на депутатите с над 500 лева, а най-бедните получават 30. Егати загрижеността за гражданите в неравностойно положение.

По подобен начин се загрижиха и за пенсионерите – по 4 лева за най-ниските и повишение със 70 на парите, получавани от бившите партийни секретри и доносници. Действия преливащи популизма и граничещи със социал-фашизъм. Но няма какво да се учудваме от политиките на известните в Европа като „хайверени социалисти“. Които толкова харесват бедните, че всеки път като дойдат на власт и ги увеличават.