Търговия на едро

Социалният пакет „Орешарски“ в „атака“

След като няколко месеца чакаме, най-накрая на практика имаме възможност да се насладим на социалното размразяване прокламирано от БСП и ДПС. Милиони пъти сме слушали за лошия Дянков, как не можело да се правят реформи, защото бедните и онеправданите няма какво да ядат.

Не че е лъжа, но какво предлагат господа управляващите и техният импровизиран премиер Олигарски? Много просто, няколко дни преди официалния старт на предизборната кампания да раздадат на 300 хиляди души по 30 лева. Естествено, щастливците ще принадлежат към социално-либералния вектор, така сполучливо обгрижван от Станишев и Местан.

След екскурзийката до София през ноември днес те ще подарят на своите хора сума достатъчна да си купят шише ракия и 3-4 кутии цигари. Вероятно ще направят това с удоволствие, венцехвалейки социалното им правителство, изпълняващо социалните си обещания.

За пореден път БСП и ДПС доказаха, че гледат на стотиците хиляди българи в неравностойно положение като проста сган и аморфна маса, на която е отредена ролята на приносител в изборния ден. Приносител на пръв поглед на бюлетина, но всъщност на бъдещето. Собственото, това на децата и на Родината си. Защото ако за тези мизерни 30 лева пуснеш за Орешарски то толкова струва съвестта и ценностната ти система. Продаваш се не само на момента, а за идните години, предоставяйки на злодеите златен шанс да продължат с поразиите си.

Освен грубия цинизъм, лъхащ от гответното решение на правителството, на втори план се вижда и друго. Набедените за големи експерти и финансисти в кабинета отново дадоха да се разбере, че нямат елементарна визия и стратегия за развитие в перспектива на българската икономика. И за второкурсниците в УНСС е видно, че е нужна коренна реформа, която да промени икономическата структура. Без това да се случи, растежът на заетостта и доходите са нищо повече от химера и политическа дъвка за еднократна, предизборна употреба.

Странно изглежда непознаването на най-простата материя от доценти и професори. Или наистина са малоумни, или са крадци и популисти, среден вариант – няма. Която и от двете хипотези да е валидна, то истината е една – не стават за постовете, узурпирани след изборната измама от май миналата година.