Правителството току що падна. В Брюксел

По повод последния мониторингов доклад на ЕК за България уважавана медия озаглави статията си: „България загубила доверието на Брюксел заради Пеевски”. По принцип смисълът на казаното е ясен. Но не само от формална гледна точка - неточен.
Докладът е унищожителен въпреки обичайния дипломатичен тон, най-критичният от всички досега.
На практика с този мониторингов доклад Брюксел ни казва, че това правителство падна.
За неизкушените по темата това е просто един пореден доклад и една поредна критика от еврочиновниците.
За тези, които активно следят политиката мониторинговият доклад е от огромно значение с тежки последствия.
Непрекъснато си напомняме, че най-тежкия и опасен проблем у нас е загубата на доверие в институциите.
Брюксел също загуби доверие в нашите инситуции.
Но България не загуби доверието на Брюксел заради Пеевски.
А заради Станишев.
Пеевски ли е виновен, че прие поста, или Станишев, че го предложи?
Или още по-точно - Пеевски ли е виновен, че притежаваше властта, гърба и лостовете да си поиска поста, или безпомощният Станишев, който се съгласи да му го осигури?
С позорното: „Или гласуваме за Пеевски или кабинетът пада”.
Кандидатурата е съвместна…успяха да изломотят лидерите на двете управляващи партии след месеци настойчиви въпроси и малодушно мълчание и успяха конфузно да се разминат по въпроса кой да отнесе по-големия срам.
Най-големият срам го отнасяме ние, като българи. Защото сега се пише „Брюксел не вярва на България”.
Вината е на Станишев, лично и персонално и заради този фундаментален провал отдавна да си беше подал оставката. Защото е на върха на отговорността.
Станишев не е просто единия от коалиционните партньори, а лидер на по-голямата от двете управляващи партии. Станишев и Коалиция за България са мандатоносители на това управление. И ако в БСП имаха самостоятелна и достойна политика, нямаше да има панически ултимауми като прочутото: „Или гласуваме за Пеевски, или кабинетът пада”.
И докладът може би щеше да бъде друг, ако структурата на парламента беше друга. А тя е такава заради безценната предизборна помощ на Пеевски и олигархията зад гърба му.
Със съгласието си Пеевски да оглави ДАНС, Станишев плати резултатът от Костинбродския скандал. Ни повече, ни по-малко. Но за това – отделно. Просто се оказа, че цената е много по-висока от очакваното и БСП-лидерът се оказа с изпразнен морално-политически портфейл.
И какво се получи? Както написа преди време един активен участник във Фейсбук по адрес на Волгин: „Струва ли си целия тоя резил бе, брат”?
В понеделник Станишев обяви, че може и да поведе евролистата у нас, и че го чака тежка работа по кампанията в качеството му на лидер на ПЕС. Не знам накъде ще я поведе, във всеки случай в Брюксел казаха какво мислят за това управление. Между редовете – и за самия Станишев.
Та не знам дали си струваше целия тоя резил. Според мен – не. Но за всеки случай трябва да се пита и Моника.