#КойВзеПетрол

Общество

09-12-2013, 10:44

Снимка:

Надежда Чипева/Капитал

Автор:

Николай Стоянов, Капитал

Всичко от Автора

Още по Темата:

500 хиляди лева е гаранцията на петролния бос Денис Ершов

Лагерът на Денис Ершов е на път да спечели войната за "Петрол холдинг", но да изгуби битката за най-ценния му актив

Историята познава много кръвопролитни войни, водени заради петрола. България не е близкоизточна държава с огромни залежи, но и тук желанието за контрол над ценния ресурс и съпътстващите го печалби вече около три години подклаждат корпоративна битка за "Петрол холдинг" - собственикът на едноименния търговец на горива, който разполага с ценни петролни бази и една от най-големите мрежи бензиностанции в страната.

Маневрите на бившите парньори Денис Ершов и Александър Мелник (52.5%), от една страна, и Митко Събев (47.5%), от друга, минаваха през почти всички възможни институции от Търговския регистър, през прокуратурата до съда. В тази война на изтощение и двете страни имаха нужда от подкрепления, като Ершов и Мелник през 2012 г. продадоха дела си на президента на международната шахматна федерация Кирсан Илюмжинов, а Събев привлече негласната подкрепа от не по-малко силен партньор в лицето на Цветан Василев, който чрез контролираната от него Корпоративна търговска банка (КТБ) финансираше "Петрол".

В средата на ноември лагерът на Ершов побърза да обяви победата си, след като нанесе мощен удар и успя да вземе целия борд на директорите и да неутрализира блокиращата квота на противника си според устава на "Петрол холдинг". На пресконференция Кирсан Илюмжинов очерта светло бъдеще с много инвестиции в дружеството и обяви, че се е срещал с Цветан Василев и са уточнили важните параметри как ще се обслужват заемите на дружеството. Само две седмици по-късно обаче балансът на силите отново изглежда променен, след като в мистериозна сделка на Българската фондова борса делът на холдинга в "Петрол" беше продаден за 103 млн. лв. на все още неизвестен купувач без знанието на сегашното му ръководство.

Новото бойно поле

Овладяването на "Петрол холдинг" изглежда вече почти окончателно и необратимо. На 13 ноември Варненският окръжен съд разреши да се впишат решения от общо събрание през пролетта на 2011 г., за които преди това имаше три отказа. С тях Ершов стана изпълнителен директор, целият борд беше сменен с приближени лица, уставът беше променен така, че решенията да се взимат с обикновено мнозинство, а освен това холдингът беше пререгистриран в Стара Загора. Последваха два бързи опита на лагера на Събев да прокара на свой ред решения от общо събрание през октомври 2013 г., но те получиха откази вече от Старозагорския окръжен съд. С това времето за реакция започна бързо да изтича предвид обявените намерения на Кирсан Илюмжинов да свика ново общо събрание в средата на декември, а след това да промени и управата на "Петрол".

Тогава дойде 16:18 ч. на 2 декември, когато на пода на БФБ мина сделка за 51.5 млн. акции, или около 47% от капитала на "Петрол". Сделката е любопитна по няколко линии. На първо място, това е малко по-малко от притежаваните от холдинга 51.9 млн. акции, но преди нея има и продажби на по-малки пакети, с които цената се натиска от нива около 5 до 2 лв. за акция. На второ място, самата цена е доста под пазарните нива и говори за договорена сделка с някоя от заинтересуваните страни в тригодишната война. И на трето място, съветникът на Илюмжинов по икономическите въпроси и отговорник за българските му инвестиции Борис Деворкин веднага след сделката заяви пред "Капитал Daily", че те също научават за нея от борсовата информация. "Нашите адвокати работят. Нямаме засега детайли кой е купувачът", каза лаконично той.

Плодът от работата на адвокатите си пролича през следващите дни, когато по искане на Ершов на 4 декември Старозагорският окръжен съд издаде обезпечителна заповед за бъдещ иск и постанови запор на акциите, чрез който да спре вписването на прехвърлянето в Централен депозитар, което става два дни след прехвърлянето. Проблемът е, че по идея борсовите сделки са неотменяеми и макар законът да предвижда редки изключения, когато това може да стане (например поради техническа грешка и т.н.), обичайно се изисква съгласието на двете страни и това става в рамите на деня на сключване на сделката. Основните мотиви на Ершов са, че няма решение на управителните органи на "Петрол холдинг" за такава сделка и предвид липсата на достатъчно информация счита, че "това е сделка, основана на неверни и недействителни документи, най-вероятно антидатирани договори с определен инвестиционен посредник". Допълнителен нюанс, който заплита ситуацията, е, че според акционерната книга към 14 юни, когато е последното общо събрание на "Петрол", акциите на холдинга са запорирани от частен съдебен изпълнител, а върху голямата част от тях има вписан и особен залог. Това прави възможно акциите да са продадени и без решение на управителните органи на "Петрол холдинг".

Изпълнителният директор на Централен депозитар Васил Големански каза пред "Капитал Daily" само, че е запознат с определението на съда и че ще спази всички изисквания на закона. Вероятно обаче Централният депозитар е вписал сделката, като според информация от брокери, чийто клиенти са купували малки пакети при продажбата, техните сделки са с приключил сетълмент на 4 декември, т.е. вече са окончателни.

Кой е купувачът

И така основната загадка, която остава, е кой е новият владетел на "Петрол" (другият голям пакет акции се държи от дъщерното на "Петрол" "Нафтекс петрол" и поради това няма право на глас и дори има принудителна мярка от Комисията за финансов надзор акциите да бъдат обезсилени, която се обжалва).

А дотогава естествено всички действащи лица са заподозрени. Самият факт, че от лагера на Ершов оспорват сделката, до голяма степен премахва подозренията, че това може да е ход от тяхна страна, чрез който да си прехвърлят най-ценния актив на сигурно място в случай на контраофанзива.

Така остават другите досегашни герои - Митко Събев, Цветан Василев или двамата заедно. Вариантът Събев да действа през главата на основния кредитор е доста малка - той самият не разполага с наличния ресурс за покупката или за обслужване на задълженията на "Петрол". Друг аргумент е, че ако можеше самостоятелно така да се справи с опонентите си с един замах, той можеше да го направи още докато държеше контрол в холдинга. Освен това най-ценните бензиностанции на компанията са обособени в дъщерно дружество "Елит петрол" и са заложени пред КТБ и Централна кооперативна банка срещу 86 млн. долара заем. КТБ е продължила да отпуска кредити на компанията и през тази година, като през юли е учреден втори залог в полза на КТБ по заем за 15 млн. долара, което дава допълнителен контрол на Цветан Василев над ситуацията. Според брокери посредник по сделката от страна на продавача е била именно КТБ.

Всички въвлечени страни - Митко Събев, Цветан Василев и Денис Ершов, не вдигаха мобилните си телефони след сделката.

Официалната информация за купувача ще се появи най-късно в понеделник в седмичния бюлетин на Централния депозитар. А то вероятно ще потвърди, че войната за "Петрол холдинг" завършва с пирова победа. И че започва битката за "Петрол".