Розовият спрей опръска и ДСБ

Политика

08-11-2013, 20:41

Автор:

Eлин Андреев, Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Освен “Позитано” се наклепаха и реформатори

От БСП очаквано изразиха дълбоко възмущение срещу боядисването на паметника пред централата на партията на „Позитано” 20. "Ако съберем пари и изпратим Асен Генов в САЩ, за да порисува върху скулптурите на Далчев, дали ще го арестуват американските власти", попита риторично депутатът от левицата Антон Кутев.  Според него оскверняването не може да бъде форма на протест.

Противно на неговото мнение обаче, днес стана ясно, че самият автор на скулптурата Любомир Далчев се е отказал от нея и е призовал тя да бъде съборена. Скулпторът, който е брат на поета Атанас Далчев, е бил принуден от комунистическата цензура да изработи паметника. Заради несъгласие с режима у нас на 77 години творецът бяга зад граница, в САЩ, и още 20 години твори там. От БСП удобно премълчават и друг важен факт – този паметник е безусловно комунистически, а според приетия през 2000 година Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен: чл. 3, ал. 2 - "Българската комунистическа партия е била престъпна организация..." Оттук следва и логичния въпрос – не е ли време тези паметници да бъдат премахнати и ако не унищожени, то поне да отидат в музеите и заемат полагащото им се в историята място, вместо да разделят и без това достатъчно разделеното ни общество? Въпрос, на който близо четвърт век след рухването на тоталитаризма никой не търси отговор.

Защото съгласно този закон би следвало комунистическите символи да се приемат за недопустими и към тях да се подхожда по същия начин както към свастиката. Защото едва ли някой би могъл да си представи в днешно време на Запад да има все още паметници на Адолф Хитлер или Бенито Мусолини. Тук трябва да припомним, че миналата година в Австрия дори бе премахнат паметникът на гроба на родителите на Адолф Хитлер, тъй като се бе превърнал в място за поклонение на неонацисти.

Не бива да се забравя и че самите социалисти уж се разграничават от миналото, но въпреки това ревностно пазят паметниците от онази епоха. Сградата на „Позитано” 20 в миналото се ползваше за централа на антифашисткия съюз. БСП наследи тази сграда и я превърна в своя централа най-вече, за да печели симпатиите и разбира се, гласове на избори на възрастни хора, които наивно вярват, че миналото може да се върне и България отново да тръгне по пътя на комунизма. Нещо, което няма как да стане, защото самата БСП отдавна е скъсала с идеологията си от миналото и е приютила в редиците си едни от най-богатите хора в държавата.

Петър Москов тази сутрин свали гарда на ДСБ. Четирима “художници” от партията бяха арестувани заради розово-лилавата серия. Вчера от ДСБ не се потулиха, напротив гордо обявиха, че изцяло подкрепят хората си. Екипът на Радан Кънев така се възбуди от случилото се, че определи “днешните действия на полицията като първия политически арест у нас от края на 1989 г. насам”.

Москов днес поправи. Определи ареста като “политически”, но не повтори „първи”. Реформаторите са преспали и са усетили, че са се поизхвърлили. “Вие управлявате заедно с една фашистка партия. Искате да бъдем изключени от Европейския съюз, това е цената на вашето управление”, заяви Москов пред социалиста Кутев.

Задържаните “художници” на ДСБ са изпреварени от стотици в категорията “политически арест”. През последните близо пет месеца протестиращи, мразещи властта, бяха арестувани. Полицията задържаше малко и много изпречили се на пътя й. Според анализатори това са най-масовите политически арести у нас.

ДСБ са изиграни и от Октай Енимехмедов. Той ги изпревари като преди дни се обяви за политически затворник. В писмо до протестиращите студенти арестуваният за атентата срещу Ахмед Доган се изкара жертва.

С декларацията ДСБ си вдигат малко акциите. Разбира се, че арестуваните им членове не са първите политически арестувани у нас, коментира бившият депутат от Пловдив Христо Марков. Според него най-много политически задържания е имало в периода 1991-93 година. За пример той посочи задържане на хора, тясно свързани с ликвидационните съвети на ТКЗС-тата.

Пък и нападението над паметници не е нещо ново. Макар това да не оневинява посегателствата е редно да се отбележи, че светът е ставал свидетел на много по-брутални нападения над истински шедьоври, като Джокондата, например. Гениалната картина е преживяла десетки нападения, като е била замеряна с камък, плискана с боя и дори стреляна. Още по-тежко е пострадал най-известният символ на датската столица Копенхаген – статуята на Малката русалка. Тя се намира в пристанището на града и е най-важната туристическа забележителност. За последните 60 години Малката русалка е била обект на толкова много посегателства, че властите дори обмислят тя да бъде преместена. Скулптурата е била обезглавявана няколко пъти, като веднъж това е направено точно по политически причини. Освен това статуята е преживяла взрив и стрелба, а заливанията с боя са десетки.

Паметниците в София са чест обект на нападения с боя. На 21 август тази година Паметникът на Съветската армия в София осъмна боядисан в розово и е с надпис на чешки: "Bulharsko se omlouvá!" („България се извинява!").  През февруари тази година неизвестни изрисуваха лицата на три от фигурите на Паметника на Съветската армия. През август м.г. поддръжници на руската пънк група „Пуси Райът" сложиха качулки върху главите на скулпторите на Паметника. Малко по-рано паметникът на Съветската армия беше използван като трибуна по време на протестите срещу АСТА. Тогава на главите на войниците бяха надянати маски на Гай Фокс. Година преди това – през юни 2011-а, известни комикс герои „украсиха" Паметника на Съветската армия. Супермен с пистолет, злодеят Жокер, помощникът на Батман - Робин, Дядо Коледа с бинокъл и символът на „Макдоналдс" - клоунът Роналд, бяха сред героите, в които неизвестен художник преобрази руските войни. Съветското знаме се превърна в американско, а под скулптурната група беше изписан надписът: „В крак с времето".