Какво ще стане с долара през 2014?

Общество

20-09-2013, 22:02

Автор:

Бисер Манолов

Всичко от Автора

”Какво ще стане с долара?“ е актуалният въпрос през последните дни

Бях позабравил за него, тъй като валутните пазари изглеждаха изключително спокойни от началото на годината до… вчера. По принцип в страната почти всички разбират от три неща – футбол, политика и курса на долара. Българите показаха изострено чувство към спестяване през последните няколко години и точно поради този факт стойността на долара интересува учудващо много хора. И така – какво става в момента в най-голямото световно стопанство и какви са сценариите за стойността на долара към основните валути, включително и към българския лев.

Хората, които са изучавали Маркс, си спомнят пророческите му слова, че социализмът ще победи единствено и само в най-развитите капиталистически държави. Аз лично не споделям, разбира се, тези негови прогнози, но това, което прави централната банка на САЩ в последно време, е, меко казано, смущаващо.
През последите години правителството на САЩ активно наложи така наречената програма за количествени облекчения с цел стимулиране на икономиката. Накратко, по своята същност тя представлява изкупуване на държавни облигации от страна на Федералния резерв с цел поддържане на ниски лихви по ипотечните и корпоративните кредити. Както многократно съм заявявал, най-характерното за ипотечния пазар в САЩ е това, че е държавно спонсориран през двата ипотечни гиганта „Фреди Мак“ и „Фани Мей“. Казано в прав текст, цените на имотите

нямат чисто пазарно ценообразуване

на база търсене и предлагане, а основен фактор през последните две десетилетия се оказват единствено държавните интервенции. Не ви ли намирисва това на почти „социалистически“ принцип? Не ви ли намирисва на „внос на европейски социализъм“ в меката на капитализма? Отговорът е категорично „да“. Веднага обаче искам да добавя – „да“ за съжаление. Всеки месец централната банка на САЩ изкупува по 85 млрд. долара американски дълг, издаден от министерството на финансите. Този фискален похват обаче не може да продължава за необозримо дълъг период от време. Това прави Федералния резерв де факто най-големият играч на финансовите пазари. Към настоящия момент в балансите на американската централна банка

фигурират над 4 трилиона долара инвестиции

в американски ценни книжа. Финансовите пазари бяха подготвени, че тази политика за държавно стимулиране ще бъде постепенно отменена. Да, но това не стана. На практика без повишаване на дълговия лимит американският бюджет ще блокира, т.е няма да има пари за разплащане към военните, социалните системи и т.н. Какво означава това за американския долар? Няма съмнение, че последното решение на американската централна банка е негативно за стойността на долара в дългосрочен план. Спрямо еврото станахме свидетели на почти двупроцентната му обезценка в рамките на една седмица. Въпреки че терминът „печатане на долари“ не е прецизен, когато коментираме програмата на Федералния резерв за количествените облекчения, бих казал, че миризмата на печатарско мастило започва да плаши инвеститорите. Канадският милиардер Нед Гудман предсказва, че ерата на долара като световна резервна валута е към своя край. През 1930 г. всички държави искаха единствено и само да притежават американски пари, защото доларът беше 100% обезпечен със злато и сребро. Краят на това „златно покритие“ на американския долар започна по времето на президента Никсън. Всички базови суровини, петрол и земеделска продукция все още се котират предимно в долари.

Това е борсов стандарт

Тук обаче трябва да бъде споменат фактът, че вече е подписан договор между Русия и Китай за търговия на енергия не в долари, а в рубли и юани. Трябва да подчертаем, че става въпрос за държавата с най-големи природни ресурси и за държавата, която потенциално ще се превърне в най-големия потребител на такива. Китай от дълго време се ­опитва да намери алтернатива на своите огромни валутни резерви, които в най-скоро време ще достигнат 3,5 трилиона долара. Над 60% от тях в момента са инвестирани в американски държавни ценни книжа. Какво означава това за Китай? Тези пари ще продължават, от една страна, да носят рекордно ниска доходност, а от друга, китайската централна банка ще губи и от постоянната обезценка на зелените пари.

Докъде ще стигне обезценката на долара? Смятам, че спрямо родната валута американският долар ще падне до нивото от 1,39 лева до Нова година. Нещо повече, през първото тримесечие на 2014 г. са възможни и нива около 1,30 лева за долар. Всичко зависи от това кой ще замени настоящия председател на Федералния резерв Бен Бернанке. Това определено е добра новина за родните шофьори, защото предполага и спад на цените на горивото.

Като цяло последното решение на американската централна банка е и позитивно за предстоящата емисия на български еврооблигации. През последните месеци имаше видимо напрежение в търговията на държавен дълг на държавите, спадащи към групата на нововъзникващите пазари, към която се числи и България. При благоразумна фискална политика, която означава единствено и само балансиран бюджет, България може да получи шанса

да се финансира на относително добри нива

Ето по какъв пряк начин решението на Федералния резерв ще окаже директно влияние и върху цената на българския държавен дълг. Определено съм скептичен по отношение на стабилността на американските публични финанси. Изглежда, че финансовите трикове продължават да се използват в огромни дози с цел стимулиране на икономиката. Този „чисто стероиден подход“ ще взриви отново финансовата стабилност в глобален план. Не прогнозирам нова финансова криза с мащаба на тази от 2008-2009 г., но бъдещето на американския долар изглежда мрачно. В светлината на написаното дотук препоръката ми към родните инвеститори е да намалят доларовата си експозиция наполовина.

Златото изглежда като най-адекватната алтернатива в момента. Бих повторил тезата, че на благородния метал не трябва да се гледа вече като на „метал“, а по-скоро като на валута. В подкрепа на горното е и фактът, че решението на американската централна банка е изключително проинфлационно – казано с други думи, ще видим ясно изразена тенденция на покачваща се инфлация. Както знаят и начинаещите инвеститори, вложението в злато се счита като „универсална“ застраховка срещу инфлацията.

В този случай обаче става въпрос за валута, зад която не стои нито една централна банка с прегряваща печатница. Няколко родни банки предлагат инвестиции в злато и златни кюлчета, така че за по-консервативните инвеститори това е една прекрасна възможност да избегнат обезценка на вложените си пари в долари. Явно е, че до края на годината няма да има повишаване на лихвените проценти по ипотечните и корпоративните кредити. Това поне може да се каже на база на последните събития. Почти сигурно е, че през 2014 г. ситуацията с лихвените проценти ще остане непроменена, но нека да видим кой ще наследи Бен Бернанке.