Окупацията на България от „освободителната” Червена армия

Общество

08-09-2013, 14:12

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Написано от Христо Христов

На 8 септември преди 69 години Червената армия нахлува на територията на Царство България, след като й обявява война на 5 септември 1944 г. В резултат на старателно подготвената военна операция в страната е наложена съветска окупация.

Този ден е забравена дата в българската история, въпреки че с чуждите съветски войски Българската комунистическа партия получава възможност да вземе властта и да изгради своя тоталитарен режим, просъществувал 45 години.

През 2011 г. сайтът desebg.com за първи път представи по-обстойно подготовката на окупацията на България и операцията на Червената армия на територията на страната.

Тя продължава от 8 до 10 септември 1944 г., като протича без нито един изстрел срещу армиите на 3-ти Украински фронт, наброяващи 258 000 войници и офицери, навлезли от територията на Румъния и с десанти от Черно море.

Окупацията и съветското военно присъствие продължава до декември 1947 г., когато политическата опозиция е ликвидирана заедно с по-голямата съпротива срещу комунистическия режим.

БКП сляпо следва съветския модел и политиките на Кремъл по време на своето тоталитарно управление. В знак на благодарност към Червената армия, с чието присъствие идва на власт, комунистическият режим издига (от името на народа) на мястото на Княжеската градина паметник в центъра на София, който продължава се извисява и днес.