Ще бъде ли чут Вежди или само псувните са важни?

Общество

02-08-2013, 20:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Александър Попов

Всичко от Автора

Нека бъде съден за същността на изказването си, но дали?

"Ние оставихме всички мангизи да минават през банката на тоя лайнар, на Доган парите да текат, спокойно да се управлява заради един медиен комфорт и сега разбрахме, че това са едни гадове, които ни изпързаляха. По мое време г-н Борисов направи голяма грешка. Какво направи той – на него му трябваше медиен комфорт. Това са на Доган вестници. Ако смятате, че този фес не ви управлява, селски от Дръндар – то това ви е нацията на 1300 години, да ви е.а циганската нация – това го напишете, ама няма да посмеете. Това са парите на Доган и на двама шейхове от Оман. Ако толкова не знаете какво седи в банката. Банката е собственик на вестниците, а Делян Пеевски е боздуганът с майка си отпред. Те перат едни пари. Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, да му е.а пу.ката майна. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост... Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват".

Тези записани думи на бившия министър на културата взривиха вчерашния ден. Изказът със сигурност е по-подходящ за някоя кръчма, а не за парламента, но защо всички се хванаха за него?

Ако някой се е почувствал обиден от думите на Рашидов спокойно може да заведе дело срещу него. Но ще заведе ли някой дело за лъжа?

Едва ли, защото медийната ситуация у нас се знае от мнозина, но не се коментира на висок глас. Нима е лъжа, че Делян Пеевски и Ирена Кръстева не изкупиха десетки медии? Телевизии, вестници, сайтове, голяма част от разпространителската мрежа (дали е монополна трябва да се изкажат институциите) са тяхна собственост или под тяхна диктовка. И не е тайна, че тези медии могат да оказват нужната подкрепа или да свалят министри, дори правителства.

Тази медийна империя е типичният пример как върви след властта, независимо в какъв цвят е. Няма как да бъде подминат факта, че по време на тройната коалиция Бойко Борисов бе на мушката, а след изборната нощ през 2009 година палачинката се обърна за часове. И след четири години медиен комфорт стрелите пак са насочени към него и в полза на новата управляваща коалиция БСП, ДПС и Волен Сидеров.

Политиката на TV7 пък превърна едни от най-популярните телевизионни лица в едни обикновени послушковци, които хапят само след заповед. Тъжно, но истина. И няма как да бъде по друг начин, след като програмният им директор е същата политическа въртиопашка. Едва ли е нужно да припомняме метаните му пред Борисов и как го бранеше като Матросов от всяка критика и сегашната ситуация, в която той се изкарва борец за свобода, а Борисов вече е в ролята на диктатор.

Четвъртата власт е едно блато, независимата журналистика е с опрян пистолет в челото. И Рашидов го каза по неговия си екзотичен начин. Но дали същността на изказването ще надделее над епитети като "говно" и "лайнар"? Едва ли, всяко чудо за три дни и единствените последствия ще бъдат за самия Вежди. Ще му бъдат припомнени всички грешки и обвързаности от миналото и едва ли ще бъде желан гост в медиите, които посочи като поръчкови.

"Няма медии, а журналистите са се продали срещу 1000 лева заплата!". Тежка присъда, но гилдията си я е заслужила с поведението си.

Днес и Сашо Диков повдигна още завесата на зависимостите, но неговите думи няма да предизвикат същия ефект, защото не използва цветистия език на Рашидов.

А схемата е наистина проста. Медиите няма как да се самоиздържат. Хората искат точна и вярна информация, или поне тези, за които светът не свършва с турските сериали и Биг Брадър, но няма как да я получат в пълния й вид. Заради рекламодателите.

А най-големият рекламодател в годините на тежката икономическа криза е държавата. И няма как да правиш разследвания срещу властта, след като тя ти плаща заплатата.