Кабинетът "Орешарски" поставя на колене туризма

Общество

19-06-2013, 17:55

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ЕК поиска ясни данни за "социалния туризъм"

Бързи промени в закона позволяват създаване на Изпълнителна агенция по туризъм към МИЕ заради 5 европроекта на обща стойност 21 милиона лева

Кабинетът на Пламен Орешарски е на път да постави на колене единствения сектор в държавата, който във време на тежка икономическа криза бележи ръст от 5% за 2012 година, научи Bulgariautre.bg. Става въпрос за туризма, който досега беше част от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Екипът на Bulgariautre.bg научи, че вчера в МИЕ е получено разпореждане от Кабинета законът за туризма да бъде преработен. А днес около 16,00 часа поправеният закон е бил внесен в Правна дирекция на Министерството на икономиката и енергетиката.

Една от основните промени в него е създаването на Изпълнителна агенция по туризъм при Министерството на икономиката и енергетиката с ресор PR и реклама, европроекти, категоризация на туристическите обекти и регистрация на туроператори и турагенти. Досегашната Дирекция "Туристическа политика" обаче ще остане в самото министерство. Единият от въпросите е защо, след като ще бъде създадена Агенция, тази Дирекция ще остане в министерството. Дали всички тези промени се правят на "коалиционен принцип", защото предстои обявяване на 5 европроекта, основно за реклама в туристическата сфера, които са на обща стойност 21 милиона лева? Тези поръчки според промените в закона, ще трябва да минат през новата Агенция. Което означава, че изпълнителният директор на тази Агенция по туризъм ще има пълната власт да ръководи тези проекти. Дали точно тези 5 европроекта за 21 милиона лева не налагат разделянето по този начин на управлението на туризма? И ако не е това причината, от бранша се питат защо трябва да се правят нови структури, след като и досега в МИЕТ имаше заместник-министър с ресор туризъм. И в последните 4 години това си е съвсем нормално действаща структура в министерството.

Според специалистите в бранша, единственият смисъл за подобни промени в структурите би бил, ако беше създадена Държавна агенция по туризма, която да е на пряко подчинение на министър-председателя. И точно тази Държавна агенция да бъде първостепенен разпоредител с бюджетни средства. А сега Кабинетът "Орешарски" планира да създаде Изпълнителна агенция към Министерство на икономиката и енергетиката, която обаче ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

Както е известно, секторът "Туризъм" по официални данни осигурява 12,5% от брутния вътрешен продукт на страната. А по неофициални този процент е 15. Това е единствената индустрия в България, която за миналата година, в условия на много тежка икономическа криза, бележи ръст от 5% и в която са ангажирани да работят над 400 000 човека. Въпросът сега е защо точно този сектор е подложен на подобен натиск и кой има интерес от това?

Както вече е известно, голяма част от представителите на туристическия бранш у нас излязоха в края на май с предложение кой да оглави Агенцията по туризъм. В писмо до премиера Пламен Орешарски Асоциацията на екскурзоводите, Българският съюз по балнеология и спа туризъм, българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Съюз на Хотелиерите "Златни пясъци", Бургаска регионална организация, Варненска асоциация на туроператорите и други предложиха Валери Стоянов да застане начело на туризма у нас. Общо 12-те неправителствени организации внесоха в Министерски съвет писмото до Пламен Орешарски с входящ номер 08.01-64/31.05.2013. Другата кандидатура за шеф на туризма е тази на Елена Иванова, която в момента ръководи Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Предложението за нея е внесено в Министерски съвет 10 дни по-късно от това на Валери Стоянов.