Левски и БСП. Два столетника, единият е излишен

Експертите им превърнаха "Герена" и "Позитано 20" в бардаци

През последните два-три месеца два столетника - БСП и Левски, са на върха откъм обществен и медиен интерес. Експертите им носят само срам не само за твърдата им маса поддръжници, но и за България.

И партията, и футболният клуб сякаш вървят ръка за ръка в провалите и само наливат масло в мелницата на техните противници. И стават причина за раждането на нов фолклор.

Всичко започна през май. Левски направи всичко възможно да даде тласък на леката промишленост в страната. Само за няколко дни "сините" загубиха финала за Купата на България, и по идиотски начин подариха титлата на Лудогорец. Шивашките цехове пък живнаха и избълваха хиляди "калъфки", които намериха своя адресат - феновете на отбора. БСП пък загубиха изборите, но с най-безпринципната коалиция - с ДПС и Атака, превзеха властта.

Експертите зад двете сили показаха пък, че за нищо не ги бива. Тодор Батков назначи за треньор Ники Митов под знака на еуфорията след случайната победа над Лудогорец, въпреки, че Жадното е толкова далеч от думата специалист. Той става да вземе мегафона в сектор Б и да дава тон на агитката, но не и да бъде треньор на един от двата ни гранда. И неговите качества лъснаха срещу анонимника Иртиш. В същото време собственикът постави в шах Наско Сираков, който се завърна, но нямаше как да изрита веднага неудачника - щеше да подбие реномето на шефа. Смяната дойде твърде късно. Експертът Батков пък преди това бе направил друго безумие, но в обратна посока - назначи изпълнителен директор на треньора Илиан Илиев, който виеше като мома за шнур, колко било напрегнато да водиш Левски.

БСП също заложи на експертите, начело с Орешарски. И като заваляха едни назначения, чак изкараха хората на улицата. Станишев докара БСП до ролята на патерица в управлението като предостави властта на ДПС, които с кеф развъртяха административния ятаган. И в крайна сметка се окопаха във властта така, както и по времето на тройната коалиция не са били. Взеха си седем министерства, възлови области, комисии в Народното събрание. Другият крак - Волен Сидеров, със сигурност пък добре е осребрил гласът, който качи на власт триото "Орел, рак и щука". За Станишев и компания остана това между двата крака.

Резултатите от управленските решения са ясни. Срещу БСП и Орешарски протестират от 47 дни, а срещу бездушния Левски от 20.

Машинистите на двата столетника също са като сиамски близнаци. Взимат грешни решения, обичат ролята на мазохисти и хиляди да ги псуват, разчитат на руски пари, но ще държат кокала докато могат. На инат. Единствената разлика е, че Станишев все пак е начело на европейските социалисти, докато Батков в Европа предизвиква само смях с неговия Левски. А тази година записа епизод за "Дискавъри" на тема "Великите азиатски футболни открития".

Играчите на столетниците също се различават. В БСП могат да се похвалят със защитник като Мая Манолова, която "има топки" да попадне в епицентъра на протестите. В синята отбрана "Мая Манолова" няма. Там са се събрали банда страхливци, футболисти с нежна психика, които са готови да се разкрачат на всеки. И крепостта "Герена" вече се превърна в бардак, в който всеки може да дойде и да ги оноди. За тяхно съжаление - пред все по-оредяваща публика.

На "Позитано 20" не е по-различно, само че там гостуват Сидеров, Местан и Доган.

Все пак футболистите на Левски и функционерите на БСП си имат обща черта, любовта към парите. Едните са се докополи до държавната хазна и са готови да харчат милиарди, другите вдигат кръвното на Баждеков с появата си пред касата. И се разписват за хиляди, независимо, че са една кръгла нула. И като и игра, и в класирането.

Естествен е въпросът, кой от двата болни столетника ще се промени към по-добро? Кой от двамата машинисти ще пусне кокала?

Единият столетник е излишен, и това не е Левски. Защото той ще се вдигне, има зад гърба си милиони българи. БСП ги има само на хартия. Дори спекулира, както се случи с прословутите 50 000 на Бузлуджа, които бяха пет пъти по-малко. Феновете на Левски протестират, но пак ще се върнат на стадиона и ще окажат своята подкрепа. Може да стане и след месец, но ще стане.
Протестите срещу БСП обаче няма да стихнат. Защото са на власт незаслужено, държат се като последна инстанция и с поведението си показват, че само вредят на страната. Пък и през годините са доказали, че могат да бъдат полезни само като опозиция. Поне, докато не покажат, че са истинска левица, а не нечия патерица.
България има нужда от силна лява партия, може да бъде и БСП, но не и в този пораженски вид. България има нужда и от силен Левски и ЦСКА и ще ги има. Докато и двете се случат на ход са "малките" в политиката и футбола. Едните като Ботев и Лудогорец трупат европейско самочувствие, другите - ДПС и Атака, трупат в банковите сметки.

Е, кой е излишният?