Мишки ли са спортистите?

Нито една федерация не реагира на абсурдното назначение на Мариана Георгиева

Още в предизборната кампания Сергей Станишев гръмко обещаваше, че ако БСП дойде на власт ще състави експертен кабинет. Правителството на Орешарски е факт, но още с тръгването си показа, че някои от имената са цъкащи бомби. Започна се със смяната на пожар на Тихолов, но друго име засега удържа фронта - Мариана Георгиева. Тя е начело на новото Министерство на младежта и спорта.

Експерти вече предупредиха, че нейното назначение е компромис. Не е тайна, че тя се ползва с протекциите на ДПС и лично на лидера Лютви Местан.

Но тя нито е експерт в областта на спорта, нито при доста наболелите проблеми свързани с Държавната агенция за закрила на децата.

Първите й изяви са доста стряскащи. Тя обяви, че 10 години е работила в Министерството на образованието, младежта и спорта в периода 2001-2010 година. С леката подробност, че подобно министерство никога не е съществувало. Това, че тя не знае къде е работила е най-малкия проблем за спортната общественост. Георгиева помоли за снизходителност и с високопарни думи начерта своята политика - политиката за закрила на детето, грижата за младежта и масовия спорт.

Трябва да отчетем, новата министърка все пак има допирни точки със спорта - като дете и по-млада е играла волейбол, непрофесионално. Но вече на всички е ясно, че горещите кестени в сектора ще ги вади Данчо Йовчев.

Странна е обаче реакцията на спортните федерации или по-точно липсата на такава. Явно началниците са доволни, че бъдещето им ще се решава от специалистката по синтаксис. Щастливи са, че езиковедката ще им "гарантира" солидни приходи и бюджети. С цялото си поведение те показват, че си заслужават новото ръководство и нямат право да се оправдават в бъдеще или да са недоволни. Защото се държат като мишки при явното политическо назначение. Нито един шеф на федерация не показа, че има топки и му пука за бъдещето на спорта. Ще трябва да се задоволят с политическото сиренце марка "Мариана Георгиева".

Някои ще възразят, че Георгиева е подходяща връзка за сливането на спорта с проблемите на децата. Още в първите часове на кабинета бе лансирана идеята под шапката на новото министерство да премине Държавната агенция за закрила на детето. Дори Местан натърти в парламента как експертните качества на Георгиева ще бъдат насочени имена в тази посока.

Да, но идеята не се хареса на близо 200 неправителствени организации, които работят в тази сфера. И апелираха да не се взимат прибързани решения, които не влияят положително на ефективността на политиките за децата и семействата.

"Това действие противоречи на основната функция на Агенцията да контролира политиките за закрила на детето. Министерството на младежта и спорта представлява орган, който създава и прилага политики за осигуряване правата на детето, а Агенцията трябва да контролира този процес и така да гарантира спазването правата на детето в структурите на изпълнителната власт. Преминаването на Агенцията към ММС ще я постави в конфликт на интереси, тъй като тя ще е едновременно зависима от изпълнителна институция и отговорна за осъществяването координацията и контрола по осигуряването на детските права", алармираха организациите в отворено писмо до премиера и всички институции.

Самата Георгиева досега не коментира идеята агенцията да се влее в новото министерство, като единственото изказване по въпроса е, че няма взето решение и всичко зависи от премиера Пламен Орешарски. Така и не чухме мнението й на експерт дали тази идея е удачна или не, дали има конфликт на интереси или не.

Засега новата министърка се появява в медийното пространство да брани тезата си, която разбуни духовете, че всяко дете трябва да носи в раницата си освен учебника по български език и този по майчински. Това стана след изявата й в предизборната кампания на ДПС. Нищо общо с длъжността й...

И тук обаче Георгиева се оказа неподготвена и цялото й изказване е чисто и просто една политическа пушилка. Така новият министър на образованието Анелия Клисарова трябваше да влезе в обяснителен режим, че нищо не се е променило в последните 19 години.

"Имаме задължителна подготовка и избирателна подготовка. Във втората влиза майчиния език и това не е само турски. Може да бъде избран всякакъв предмет, това е ЗИП", разясни Клисарова и се учуди от подновения диалог за изучаването на майчин език. При положение, че законът за това не е променян от 1991 година.

Дотук от новия министър на младежта и спорта нищо смислено, нищо конструктивно. Единственото, което ни убеди Георгиева е, че нейното назначение не е експертно, а политическо. Да му мислят всички в спорта, Данчо Йовчев, младежите и децата...