За единия къшей хляб и кебапчето (ВИДЕО)

Общество

10-04-2013, 17:00

Снимка:

Bulgariautre.bg

Автор:

Златко Желев

Всичко от Автора

Една история от Видин за бедността, благотворителността и още нещо

От няколко дни Видин е арена на ожесточени битки... за къшей хляб, омазан с кетчуп и натъпкано кебапче. Безплатно!

Павилионът, който е ситуиран съвсем до общината, събира гладните погледи на тълпите пенсионери, които от ранни зори пазят ред, макар "раздаването" да започва в 12 и да приключва в 13 часа.

Толкова им отпуска общината, инак ги грози глоба, а и акт за тротоарно право.

"По-бързо, не се блъскайте", подвиква единият от мъжете, които се навъртат около пътуващата скара, докато две чевръсти женици режат хляба на четири, пъхат кебапчето и го подават на огладнелите стари хора.

"Ако продължавате така да се блъскате, ще съберем тенджерите", продължава той с настойническата си тирада, докато пенсионерските погледи се множат на опашката.

Инициативата "безплатно кебапче" е дело на местна охранителна фирма, всъщност най-голямата в крайдунавския град – "Сова 7". Подкрепени са и от "Сдружение за граждански контрол Благотворително".

Твърдят, че 6 месеца ще са тук, всеки ден, за да раздават насъщен с кепабче, безплатно.

Нямали користни цели, никой не ги финансирал, макар шушуканията на опашката да свеждат нещата до чист предизборен ход на някоя партия, скрита засега зад тенджерите с кебапчета.

Bulgariautre.bg звъни от сутринта в офиса им, прехвърляха си топката: Не аз шефа ще говори!. Оставете си телефона, шефа ще ви потърси! Но, не би.

А в нас изникват въпроси, отговорите, на които едва ли ще научим.

Как така някой решава и раздава безплатно храна, без да иска нещо в замяна?

Кой им е позволил това нещо да се случва?

Кой им плаща не тези хора с тенджерите да стоят и хранят бедните?

Кой позволява на изтокани гардове да нагрубяват и да подвикват на възрастните ни майки и бащи, дошли от нямане да вземат къшей хляб?

Защо в 21 век държавата не се погрижи за бедните и пенсионерите, които измират като кучета, в очакване на милостиня. Та нима тези хора не са работили, не са градили, не са живели тук? Защо?

Защото едно кебапче глада може и да засити, но едва ли ще затвори устата им да търсят отговорите за съществуванието си.