Зелени активисти замитат следи след смъртта на Пламен

Общество

15-03-2013, 09:00

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кой плаща на "Зелените"?

Появи се видео, в което мъж с камера кара Пламен да вика срещу ТИМ

Оператор насъсква самозапалилият се мъж срещу ТИМ, после пуска манипулиран запис

Три записа на едни и същи 5 минути от протеста на 17 февруари във Варна вадят нови подробности около смъртта на превърналия се в символ на недоволството Пламен Горанов. Младият мъж се самозапали на 20 февруари сутринта. 3 дни преди това говори пред хиляди варненци пред Паметника до Общината. Шествието е невиждано по размерите си във Варна. По-късно медии и полиция ще спорят за цифрата - 10, 20, не - 50 000 души имаше на Аспарухов мост. В еуфорията камерите на телевизиите са в началото на шествието. На площада разни хора се надвикват на микрофона, не е ясно кой какво иска. Така видеозаписите от този момент на протеста съвсем не са много. Нито един от тях не попада в репортажите на националните медии.

Така започват спекулациите.

Първо във Фейсбук се появява версията на Теодор Николов - сватбарски оператор, който обикаля с камера от първия ден на протестите, сам коментира и скандира "зад кадър", участва във всички битки за инициативни комитети, за преговори с общинския съвет и във всички завери. Всъщност клипчето на Теодор е пуснато не след протеста, а няколко дни по-късно - след самозапалването на Пламен. Акцентът в него е спонтанното включване на Горанов към ораторите - той буквално грабва микрофона и призовава към викове "Долу ТИМ". 

Едва снощи - близо 4 седмици след протеста, някой пусна втора редактирана версия на видео от същия 17 февруари. Редактирана дотолкова, че повтаря - със съответните графични акценти, върху един определени моменти от записа. Първо от клипчето става ясно, че Пламен говори пред хората доста по-дълго от скандирането, оставено в първвата версия. При това говори срещу кмета, иска оставката му, пуска каламбури за дейността му. И толкова. След това слиза от "трибуната". На стъпалата го пресрещат двама - Теодор и Калина Павлова, позната с многогодишната си битка срещу проекта на ТИМ - Алея Първа. Операторът бута Пламен обратно към микрофона с думите: Кажи им да викат срещу ТИМ! Пламен изчаква ораторът да свърши и отново взима микрофона. 

Детайлът, че някой казва на Горанов какво да говори, не променя фактите за неговата смърт - каквито и да са те - от грешка при замисления само като заплаха протест със самозапалването до използване на психотронно оръжие или намеса на друг човек, записан на мистериозните кадри от камерите на кръстовището пред Общината. 

В крайна сметка Пламен е здрав мъж на 37 години, който може сам да реши какво да вика или не независимо кой го наговаря за това. Интересното в цялата случка е защо зелените активисти подменят фактите, редактират истината, спестяват ненужните и дори неудобните за търсеното от тях  внушение моменти.  

Смъртта на Пламен взриви не само Варна и България. Истината за нея обаче още не е напълно ясна и се лута между различни тъмни сценарии и версии за вина и мотиви. Затова всяка секунда, всеки детайл и нюанс са важни. 

На лобното място на Горанов расте грамадата от камъни. Нараства и амбицията да бъде употребена саможертвата му. Калина Павлова, от скандалния запис, е сред най-активните в опитите да вкара случилото се в руслото на собствената си кауза. И когато този сценарий се изчерпа, в действие влиза следващият.