Щипка "Цар", лъжица "Кунева", ръсни с "Костов" и "Тройна коалиция" и получаваш токов удар

Кой прикриваше и кой прибираше парсата от ЕРП-тата?

13 години засекретени договори, 13 години политически далавери, 13 години беззъбо мълчание, 13 години безнаказани ЧЕЗ, ЕVN и Eнерго-про. 13 години на наш гръб!

Но кой ги прикриваше, а и кой прибираше парсата? Дали ще разберем!

Ето фактите.

Договорите с трите ЕРП-та са подписани в края на 2004 г., началото на 2005 година по време на управлението на Царя. Парафът е на тогавашния енергиен министър Милко Ковачев с дейното участие на вицето Лидия Шулева.

Така ЧЕЗ взима Столично електроразпределение, Областното ЕРП и Електроразпределение – Плевен.

EVN прилапва Югоизточна България с Пловдив, Стара Загора, Бургас, Сливен, Ямбол...

За Енерго-про остава Североизточна България – Варна, Шумен, Велико Търново, Русе, Добрич, Търговище...

Договорите им остават засекретени и до днес, какво ли пише в тях, можем само да гадаем. Ковачев мълчи, Шулева също, на Царя пък само му "верваме".

На час и по лъжичка обаче излизат смущаващи клаузи, бомбастични заплати на шефове и харчлъци за глезотии, а не за инвестиции.

Инак ЕРП-тата все искат скок в цената на тока, все се оплакват, че печалбата им малка, защото влагали в скъпи съоръжения, поддръжки на мрежи, а и в нови трафопостове.

Последните дни обаче разбрахме, че обясненията им не са нищо друго, освен замазване на положението и потулване на истината, защото нищо от това не е поръчвано на родни фирми, всичко е изнасяно на запад, купувано е немско, австрийско и чешко оборудване без обществени поръчки, без договори, просто по телефона.

Пак по това време, времето на Царя, настоящата "гражданка" Кунева загроби България с подписа си за закриването на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

Преди нея, през 2001 г., правителството на Костов хариза дългосрочно ТЕЦ "Марица - изток" 1 и 3 на американските AES със задължение - държавата да изкупува електроенергията на фиксирана цена, доста скъпа.

Тройната коалиция в лицето на Станишев, Сакскобургготски и Доган също ни загробиха с изкупуването на твърде високи цени на електроенергията, добивана от възобновяеми източници.

Изкопаха и "гьола" в "Белене" и хвърлиха милиони наши пари да плуват в мътното.

Така вече си имаме пет добавки, които ни товарят тока – такса "Цар", такса "Кунева", такса "Костов", такса "Тройна коалиция" и такса "Гьол".

Вината на сегашнте управници е в това, че повече от три години не намери механизъм, с който да вземат мерки срещу високите ни сметки.

Сега очакваме да видим договорите, да видим разходите – фактура по фактура, обещаха ни го от ГЕРБ, обещаха ни и да преразгледат прословутата формула "60% такси, 40% - ток". Шалтерът е в ръцете на премиера Бойко Борисов.

И от трите дружества - ЧЕЗ, ЕVN и Eнерго-про заявяват готовност да сътрудничат и да публикуват договорите. Текат и купища проверки от прокуратурата, НАП, ДКЕВР и ред други държавни абревиатури.

Най-голяма готовност обаче имат хората, които вече десети ден са по площадите на България.

Те искат виновниците, искат наказания, искат нормален живот, искат, искат, искат... Ще го получат ли?