Ало, ядрена енергетика без кюфтета не се прави!

Общество

28-01-2013, 12:02

Снимка:

Impact Press Group

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бойкот на правата на гражданите

Апатията уби референдума

Много каузи, хилав референдум

Защо ромите и българите в чужбина "не разбраха" въпроса и отсвириха референдума

Референдумът мина и замина, а вялата активност на вота едва ли изненада особено някого. Едни 20 милиона си отлетяха ей така – за упражнение и опит за гражданска демокрация. По-важното е разбира се, че по традиция всички са доволни от резултатите – социалисти и атакисти логично обявиха победа и лепнаха загубата на премиера Бойко Борисов. Казват - още една такава щял да претърпи той през лятото.

Управляващите разбира се също са доволни – хората с бойкота си казали "Не" на "Белене", което пък логично било загуба за столетницата и Станишев. За да удари по-силно опонента си премиерът Бойко Борисов дори му благодари ехидно и на няколко пъти.

Цялото това политическо говорене естествено е до болка познато, а фактът, че и едните, и другите почнаха да се заканват за предстоящите избори, ясно показва, че този референдум не бе нищо друго освен пъчене на мускули преди решителния вот през лятото.

Всичко това беше ясно, не ни изненадахте господа политици. Интересното от вчерашния референдум май бе само един единствен въпрос – къде отиде циганският вот и защо братята роми всъщност не се интересуват от ядрена енергетика?

Че материята е сложна – сложна е, от малцина става ядрен физик. Макар че не е като ромите да не разбират от ток. Тогава защо не си направиха труда да отидат до урните, да изявят някаква позиция, нали са граждани на тази страна? А отговорът е елементарен – защото на този референдум нямаше кюфтета, бира и левчета. А без тях явно ядрена енергетика не се прави. Избори също!

Всъщност вотът в ромските махали (или по-точно липсата му) е показателен и предупредителен  - гответе парите, защото лесно на изборите няма да минете. Цените се вдигат, решителността на изборите през лятото също, остава когато дойде времето да постъпят офертите. Грозно, но безспорно. А вотът в циганските махали или е контролиран, или изобщо го няма. Защото той не се решава дори от самите роми, които прибират по някой лев и кюфте с бира.

Само за пример вчера бяха подадени две жалби за възпрепятстване на вота в с. Каменар и 3 секции в ромската махала на крайния кв. "Владиславово" във Варна. Според първата от тях хора от паркирани пред секциите микробуси буквално са спирали и забранявали на ромите да гласуват. Във втората жалба за нарушения в район "Владислав Варненчик" от областното ръководство на ГЕРБ е посочено, че представящи се за ромски лидери са осуетявали вота с мотива, че не им е платено за гласовете на хората им. Дали това е вярно ще трябва да установят компетентните органи, но едва ли има много хора, които да се съмняват, че това е факт. А сигналът е повече от ясен – произволен вот на ромите не трябва да се допуска, защото с това цената на гласовете пада. А това естествено не трябва да става.

Разбира се, освен ромския вот, трябва да отбележим и изборната апатия на сънародниците ни в чужбина. Например на последните парламентарни избори през 2009 са гласували 156 180 българи зад граница, а вчера пред урните се веснаха точно 4 348 души. Да де, темата вероятно не е била много интересна, ама все пак къде изчезнаха всичките тези гласоподаватели, най-вече български граждани, живеещи в съседна Турция? Явно просто темата за АЕЦ "Белене" им е била далечна, неразбрана... Но пък лятото със сигурност нещата ще са доста по-ясни и вот ще има. Като за световно.

Всъщност изборната апатия на ромите и българите в чужбина показва само едно – никой от политиците ни реално няма зор за АЕЦ "Белене". Защото ако имаше – тези гласове нямаше да стоят свободни. Нека погледнем реално – активността на референдума изглежда изключително слаба, но ако прибавим нерелиаризираният вот на ромите и живеещите в чужбина – реално процентът би се качил значително. Почти до един средностатистически вот за евроизбори например.

Но така е, ядрена енергетика без кюфтета не се прави! Затова гответе пачките!