Инжинерът го напайнерчи на културтрегери и виртуални хейтъри

Умеем да мразим, дори когато не ни бъркат в джоба

Аууу, България загива! Защо ли? Ами защото една музикална компания може да спечели едни 1,9 млн. лева от Европа.
При положение, че постоянно пустосваме всяко правителство в неумението да печели проекти и да усвоява евросредства.

Един бегъл поглед от вчерашния ден по форуми и социални мрежи навява усещането, че в България се слуша само Бетовен, Дворжак или Чайковски, а най-чаканото събитие през годината е новогодишния концерт на Виенската филхармония. Злобата е невероятна, като най-честите епитети са силиконови цици, извращение, край на българската култура и т.н.

А всъщност се случи нещо наистина хубаво - от димитровградската компания го напайнерчиха на всичките ни велики културтрегери и виртуални големци. Оставяме настрана, че всичко се фокусира само върху Пайнер, тъй като те не са единствените, които са усвоили пари по тази програма, дори са били шеста резерва. Оставяме настрана и надлежно пропусканият факт, че тези пари ще бъдат усвоени единствено ако проектът се реализира. Като преди това тази българска компания в условията на икономическа криза ще направи нелоша инвестиция със собствени средства. В държава на прекупвачи, търговци и загиващо производство...

Поздравления за музикалната фирма, която си е направила труда да направи проект, който кандидатства за пари, които не са от джоба на данъкоплатеца. Нещо, което мнозина разбирачи явно не отчитат.

"Идиотска държава, това е чудовищно. Не знам кой чудовищен мозък е родил подобно нещо. В идиотската ни държава това е културата, която можем да покажем на света", изригна режисьорът Сашо Морфов.

Ами г-н Морфов, вие точно с какъв проект сте кандидатствали за да издигнете родната култура до европейски висини? Защо гледате в канчето на другия, при положение, че вие сте наистина талантлив, човек, на който думата се чува? Не е ли по-лесно с усилията на вас и вашите колеги, чрез вашата работа да задушите чалгата откъм Димитровград? Или пак ще се оправдаваме, че българския народ е тъп и се подава на внушението на някаква телевизия?

"Неприятно ми стана на душата, когато разбрах. Както е казал известният британски драматург и писател Бърнард Шоу - "Човек не трябва да се бори с прасе. Първо, защото ще се изцапа и второ, защото на прасето това ще му хареса", описа символично факта музикантът Кирил Маричков.

Няма да крия, че съм израсъл с Щурците и това е била любимата ми българска група. Имам и всичките им издадени плочи, но г-н Маричков беше депутат и е логично и на него да зададем въпроса: След като сте били в Народното събрание какво направихте да спрете хегемонията пайнерска? За съжаление, освен с групата ще запомня г-н Маричков с една катастрофа и с факта, че затри най-доброто рок радио навремето.

Най-краен пък бе театралният и кинорежисьор Теди Москов, който призова всички български театри, опери и концертни зали да излязат на протест. За какво точно да протестират? За това, че в някаква компания, някакъв кадърен екип е написал един проект? Ами сори, г-н Москов, ама е несериозно. Бих излязъл на този протест, ако вие сте имали по-добри предложения, а комисията е предпочела тях пред вас. Но вие не сте в една сфера и тези пари по никакъв начин не ви касаят. Могло е и вие да кандидатствате и да бъдете одобрени.

Другата голяма глупост, която бе яхната и от Шамара, е че тези пари ще потънат в силиконови цици. При положение, че в проекта ясно е казано, че ще бъде за техника и създаване на работни места.

Друг факт, който услужливо се пропуска е българският фолклор. Когото и да попитате - и Морфов, и Маричков, и всички хейтъри в интернет ще ви кажат, че се гордеят с българския фолклор. Но нека бъдем честни - през последните 20 години двете най-големи чалга компании са най-големите посредници между хората и фолклора. Тези две фирми, без да имат никакъв комерсиален ефект, създадоха две изцяло фолклорни телевизии - Планета фолк и Фолклор тв. В програмите на чалга телевизиите Планета тв и Фен тв фолклорът също има солидно присъствие. Подопечните на Митко Пайнера правят и няколко предавания за красотата и традициите в България - нещо, което не можем да видим в двете частни национални телевизии например. Аз предпочитам да изгледам едно предаване за забележителностите на някой български град или да проследя как българските традиции са се променили или запазили на дадено място, вместо да се "тревожа" дали Ферхунде се е влюбила в някой, какво е мнението на Али Реза и дали по времето на Златния век на Сюлейман Великолепни кадъните са имали такива деколтета.

Един от най-честите доводи, на които напоително се начетох, бе как Европа спонсорирала просташките текстове. Нека излезем от клишето, защото ако говорим за вулгарни текстове хип-хопа отдавна е на челно място. И те са доста по-натурални и от най-просташките текстове в чалгата.

Не съм съгласен, че Пайнер ще сринат културата с тези европари. Пак с уговорката, че тези пари не са усвоени.

Пари от Европа са получили и продуцентите на Комиците, Горещо, Отечествен фронт, Иван и Андрей и др.

Кажете ми Преслава и Ивана с какво повече развращават от изброените предавания по-горе? Дали пък от национален ефир Карбовски не ни набутва ежеседмично приятелката си Николета? Тя ли е примера за подрастващите? А многобройните простащини на Иван и Андрей по-добре ли действат на възпитанието на децата? Или пък Венета Райкова събеседва само с Морфов и Маричков? А комиците, които в един скеч изричат по 30 пъти думата "копеле" по-възпитателно ли е, или това е нещо смешно?

Не, всичко е въпрос на възпитание, затова хората са измислили дистанционното. Като не ти харесва цъкаш копчето. Но пък когато трябва нещо да се мрази сме първенци. Затова - тракайте зад клавиатурата, псувайте, обиждайте. Но не се сърдете, че съседът ви е по-добре, защото в същото време той пак е тракал по клавиатурата, но не за чуждите майки, а по някой европроект.